Yksinäisten joulujuhla on jo täynnä

Seurakunnan järjestämää juhlaa osataan jo Lappeenrannassa odottaa. Suurempikin juhla voisi kaupungissa saada tukea ja osallistujia.

Kotimaa
Enkelikello
YLE

Lappeenrannan yksinäisten joulujuhla on täynnä. Juhlaan on otettu ilmoittautumisia vastaan ja 200 paikkaa on nyt varattu.

Diakoni Ari Tuomikoski Lappeenrannan seurakunnasta sanoo, että joulujuhlaa osataan jo odottaa.

- Se kertoo myös siitä, että kaupungissa asuu yksinäisiä ihmisiä, jotka haluavat viettää joulun jonkun kanssa. Monille joulu kotona on hyvin yksinäinen hetki.

Yksinäisten joulujuhlassa käy ihmisiä lähinnä työikäisestä vanhusväestöön.

- Ilmoittautumisia on otettu kaupungin alueella eri päiväkeskuksissa, joten sekin rajaa ilmoittautuneet siellä käyviin. Lisäksi ilmoittautua voi työttömien ruokalassa, Tuomikoski sanoo.

Isommallekin tapahtumalle olisi kysyntää

200 hengen yksinäisten joulujuhla täyttyi nopeasti. Tapahtuman laajentaminen vaatisi markkinointia ja todennäköisesti sponsoritukea. Tuomikosken mukaan pitäisi miettiä uudestaan muun muassa ruokatarjonta ja ohjelma.

- Siinä olisi kova työ, mutta se voisi olla kyllä kokeilemisen arvoista.

Joulujuhla ruokineen ja muistamiseen on 6000-7000 euron luokkaa. Jos tapahtuma olisi 400 hengelle, kustannukset olisivat olla ehkä 10 000 euron luokkaa. Tuomikoski uskoo isomman juhlankin onnistuvan.

- Jos lähdettäisiin suurella laajuudella tekemään, niin myötätuntoa varmaan löytyisi. "Pisto sydämessä" on vetävä sanonta ennen joulua. Ihmisillä nousee ennen joulua halua auttaa toisia, Tuomikoski pohtii.

Jouluruuasta ei tingitä

Monen ihmisen pitää räätälöidä oma joulunsa sen mukaan mitä on käytettävissä. Isoissa perheissä, missä on rahaa joulun valmistelut karkaavat usein käsistä.

- Paineen ja hysterian ottaminen joulunvietossa ärsyttää yhä enemmän joka joulu. Koska siitähän joulussa ei ole kyse, muistuttaa Tuomikoski.

Yksinäisten joulujuhlan ohjelma Lappeenrannassa on hyvin perinteinen, koska seurakunta sen järjestää.

- Ensin on joulurauhan julistus. Ohjelmaan kuuluu myös kauneimmat joululaulut sekä jouluevankeliumi. Juhlaa jatketaan täyden joulupöydän ääressä. Siinä on ajateltu, että mitä perinteiseltä joulupöydältä voisi toivoa, se löytyy. Siinä rimaa ei ole alitettu, lupaa diakoni Ari Tuomikoski.