Kuopiossa luotetaan Uppo-Nallen tenhoon Angry birds -aikanakin

Perinteikäs satuhahmo Uppo-Nalle palaa estradille muutaman vuoden tauon jälkeen Kuopiossa, kun paikallinen luisteluseura tuo Uppo-Nalle eksyksissä -jääshow'n loppiaisena Kuopion jäähalliin. Ensimmäistä kertaa jäällä nähdään nalle, jolla on myös reilusti taitoluistelukokemusta.

kulttuuri
Erakko, Uppo-Nalle ja Reeta poseeraavat Kuopion jäähallilla.
Timo heikura / Yle

Kuopiolaisen kirjailijan Elina Karjalaisen luoma Uppo-Nalle-hahmo nähdään pitkästä aikaa jäällä Kuopiossa loppiaisena.

Kuopion Taitoluistelijoiden viitisenkymmentä luistelijaa esittää Uppo-Nalle eksyksissä -jääshow'n, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut jäätarinaksi kuopiolainen näyttelijä ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Elina Martikainen. Koreografia on Katja Linnarannan käsialaa.

Martikainen työsti jääsadun seitsemän ensimmäisen Uppo-Nalle-kirjan pohjalta. Uppo-Nalle täyttää tänä vuonna 35 vuotta, ja Martikainen uskoo vahvasti nallen vetovoimaan.

- On ollut antoisaa löytää kirjoista sellaiset pätkät, joista syntyy kokonainen tarina ja nimenomaan tarina, joka vetoaa nykyiseen Angry Birds -sukupolveen. Ja pohtia, miten sieltä saa tarpeeks menoa ja meininkiä kadottamatta sitä Uppo-Nallen hellyttävää henkeä, sanoo Martikainen, taitoluistelija ja valmentaja itsekin.

- Kyllä meillä on vauhtia ja rämäpäisyyttä luvassa, mutta tarjoamme myös hetken pysähtyä, hän lupaa.

Seuralle iso rutistus

Loppiaisen esitys on Kuopion Taitoluistelijoille suuri voimainponnistus: tuotanto maksaa noin 20 000 euroa, ja mukana jäällä tai taustatöissä ovat lähes kaikki seuran jäsenet, myös SM-tason kilpailijat.

Esimerkiksi erakkoa esittävä Lasse Sääkslahti valmistautuu yhtä aikaa sekä viikonlopun SM-kisoihin että jäänäytökseen.

- Kiirettä toki on ollut, mutta jäänäytöksen harjoituksista ja esimerkiksi teatteri-ilmaisusta on hyötyä myös kilpailu-uralla, sanoo Sääkslahti.

Nallena isä ja poika

Kuopiolaiskirjailija Elina Karjalaisen luoma Uppo-Nalle täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Nalle on ollut jääesitysten päähenkilönä aiemminkin mutta viimeksi vuosia sitten.

Perinteenä on ollut, ettei nallen esittäjän henkilöllisyyttä paljasteta.

Sen verran tekijät kuitenkin suostuivat kertomaan, että tämänkertaisella nallella on luistelukokemusta kymmenisen vuotta ja että myös hänen isänsä on aikoinaan pukeutunut nalleasuun.