Piparitaikinan taivas on rajaton

Ikkunat on tehty liivatteesta, lumilyhdyt sokerinpaloista. Majakasta laskeutuvat lakritsitikkaat ja halkaistut salmiakit tekevät kirkkoon tervaisen katon. Taivaskaan ei ole rajana kun piparkakkuisia kalastajakyliä on suunniteltu ja rakennettu. Meriluontokeskuksessa myös hylkeet ja lokit tuoksuvat joululta.

ilmiöt
Pohjankylän koulun pienluokan tekemässä kalastajakylässä ovat mukana myös kalastajat, verkot ja vene.
Pohjankylän koulun pienluokan tekemässä kalastajakylässä ovat mukana myös kalastajat, verkot ja vene.Petra Haavisto / Yle

Kalajoen Meriluontokeskuksen aurinkosalin piparkakkutaloja, kirkkoja, kalastajaverkkoja ja kalastajakyliä ovat loihtineet koulut, päiväkodit, kerhot ja yritykset. Asiakasneuvoja Maija Leppikorpi sanoo, että järjestäjät yllättyivät töiden koosta ja monipuolisuudesta.

Kuusi lasten ja nuorten töistä osallistui myös kilpailuun, jossa visuaalisuuden lisäksi ratkaisi tietysti maku. Niinpä tuomareille on pitänyt paistaa myös maistiaiset. Kisan voittajaksi ylsi Puolukan päiväkodin työ. Pahkalan koulun työ sai lehdistön palkinnon ja Kalajoen kaupunki palkitsi kaikki muutkin uljaat työt pienellä rahasummalla.

Vuorenkallion koulun 5-6-luokkalaiset tytöt ovat tehneet Vihaspauhan kalamajat. Yksityiskohtina on muun muassa lakritsinaruista tehtyjä kalaverkkoja ja lokkeja.

Maakallan kirkosta on kaksikin versiota: pienemmän teki 4H:n kokkikerho. Suurimpi punamusta kirkko taas on lukion kuvataidelinjan ryhmän tekoja. Sen tervainen katto on saatu aikaan halkaistuilla salmiakeilla. Kirkon pihalla merimiehille vilkuttaa naishahmo.

Ulkohuussissa valot, veneet vesillä

Pohjankylän koulun pienluokka teki kahden kalamajan rakennelman; mukana on muutama ihminen, laiturilla jopa kalastaja ja vesillä vene täynnä kaloja.

Pahkalan 1-2- ja 5-6-luokkien työssä ilakoivat eläimet: on poroa, karhua, jänis, kissa ja orava. Ikkunalasit on tehty liivatteesta ja lumilyhdyt sokerinpaloista.

Puolukan päiväkodin 4-6-vuotiaiden ryhmän työssä on paljon erilaisia yksityiskohtia: verkkoja, kalamajoja, myös valaistu ulkohuussi valaistuna. Kivillä makoilevat hylkeet.

Myös muutamat yritykset ja metsähallitus ovat osallistuneet työhön. Esimerkiksi Ateljee Nina Forssin isossa työssä syötävää on kaikki muu paitsi kalaverkkojen merkkien cocktailtikut. Mukana on myös alueelle tyypillisiä tyrnipensaita.

Kalastajakylät ovat esillä Meriluontokeskuksessa 29.12. 2012 saakka.