Hobitti-elokuvassa tykitetään katsojan silmiin kuvia enemmän kuin koskaan

Keskiviikkona klo 00.12 tehdään muutamissa suomalaisissa elokuvateattereissa historiaa. Yöllä ensi-iltaan tuleva Hobitti-elokuva esitetään uudella tekniikalla, jossa ihmissilmälle syötetään tuplamäärä kuvia kuin aiemmin. Erikoisia HFR 3D -saleja on Suomessa yhteensä kaksikymmentä, yksi Hämeenlinnassa ja yksi Riihimäellä.

elokuvat
Kuva elokuvasta Hobitti
Sormusten herra-trilogian ohjannut Peter Jackson käyttää Hobitti-elokuvassaan uusinta HFR-tekniikkaa 3D:n lisäksi.© 2012 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc

Loppuvuoden katsojamagneetiksi veikkailtu Hobitti-elokuva saa ensi-iltansa keskiviikkona klo 00.12. Tarkoituksena on jättää erikoinen päivämäärä 12.12 ja vielä kello 00.12 muistiin, sillä elokuva tekee alan historiaa. Se on ensimmäinen laajaan kaupalliseen jakeluun tuleva elokuva, joka esitetään maailmalla uudessa HFR (High Frame Rate)3D -formaatissa. Peter Jacksonin ohjaama elokuva valtaa Suomen elokuvasalit tehokkaasti, sillä sitä esitetään ennätyksellisesti yhteensä 194 valkokankaalla.

Suomessa näitä MGM-studioiden sertifioimia HFR-elokuvateattereita on kaksikymmentä, 15 paikkakunnalla.

- HFR 3D on uusi tekniikka, joka tarjoaa katsojille entistä todenmukaisemman elokuvakokemuksen. Formaatissa elokuvaprojektori heijastaa valkokankaalle 48 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan sijaan. Tutkimusten mukaan ihmissilmä kykenee erottamaan yksittäisiä kuvia suunnilleen kuvataajuuteen 55 kuvaa sekunnissa saakka, kertoo tiedotteessaan Hobitti-elokuvan levityksestä vastaava FS Film Oy:n teatterilevityksen johtaja Timo Räisänen.

Lisäämällä yksittäisten ruutujen määrää on kuva valkokankaalla entistä tarkempi ja yksityiskohtaisempi. Samaa tekniikkaa tullaan käyttämään myös Hobitti-elokuvan kahdessa seuraavassa jatko-osassa. Myös ohjaaja James Cameron on ilmoittanut käyttävänsä uutta tekniikkaa tulevassa tuotannossaan.

Tarkan kuvan ajo onnistuu uusilla projektoreilla

- Säätämistä on tämän elokuvan kanssa ollut. Syksyllä meille hankitun uuden digikoneen musta laatikko piti lähettää ensin Sloveniaan päivitettäväksi ja maanantaina saimme sen takaisin. Aamupäivällä elokuvaa oli neljän tunnin ajan mahdollisuus testata maahantuojan lähettämän tilapäisen digikoodiavaimen avulla, kertoo elokuvateatteri Gildan teatterinhoitaja Satu Lindgen Riihimäeltä.

Keskiyöllä esitettävä lähes kolmetuntinen elokuva on kiinnostanut ennakkoon Riihimäellä vain intohimoisimpia Tolkien-faneja.

Ennätystarkka kuva vaatii totuttelua

Elokuvan ennakkoon nähneet eivät ole aivan kritiikittömästi ottaneet vastaan uutta tekniikkaa. Entistä tarkempi kuva saattaakin vaatia katsojilta totuttelua. Samanlaisia vaikeuksia tuntui osalla yleisöä olevan uuden 3D-tekniikan kanssa. Se ei kaikille sovi ja siksi moni 3D-elokuva esitetään nykyisin vaihtoehtoisesti myös tavallisena 2D-versiona. Näin on tehty myös nyt ensi-iltaan tulevan Hobitti-elokuvan kanssa.

Hobitti-odottamaton matka -elokuva nähdään HFR 3D-formaatissa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Vantaalla, Jyväskylässä, Lahdessa, Espoossa, Porvoossa, Kuopiossa, Rovaniemellä, Espoossa, Hämeenlinnassa, Porvoossa, Kuusankoskella ja Riihimäellä.