Terveet aikuiset klikkailevat lähetteitä verikokeisiin

Jos mietityttää olisiko laktoosi-intolerantti tai ovatko kolesteroliarvot muuttuneet, voi Pirkanmaalla kirjoittaa lähetteen verikokeeseen itse. Varsinkin varttuneemmat miehet ovat tarttuneet mahdollisuuteen.

terveys
Laboratorionäytteitä.
Marko Melto / Yle

Kilpirauhastutkimus – klik, keliakiatutkimus – klik ja vielä verensokeritutkimus – klik. Oma terveys –palvelun kautta voi netistä luoda itse lähetteen erilaisia laboratoriotestejä varten. Pirkanmaalla tällainen kokeilu on ollut käynnissä jo neljä vuotta.

- Positiivista palautetta on tullut hirveän paljon, sanoo Fimlabin ylilääkäri Anu Mustila.

Oman terveyden ylläpito ja seuraaminen kiinnostaa myös terveenä, ennen sairautta tai vaivaa.

- Tämä on madaltanut kynnystä lähteä tutkimuksiin. Joku asia on ehkä mietityttänyt, eikä kuulu sellaiseen ikäryhmään, että olisi tulossa automaattisesti tarkastus.

Tyypillinen asiakas kohtuullisen terve

Vuositasolla Oma Terveys -asiakkaita käy 200 - 300 asiakasta vuodessa. Luku ei ole kovin suuri, sillä kaiken kaikkiaan Fimlabilla on vuodessa 1,2 miljoonaa näytteenottokäyntiä.

Tavoitteena on ollut Pirkanmaalla sekin, etteivät terveysasemat ruuhkautuisi pikakäyntien takia. Paine onkin helpottanut, kertoo Anu Mustila.

Tyypillinen Oma terveys -asiakas on useimmiten kiinnostunut terveydestään kolesterolin tai verensokerin osalta, kuvailee Mustila. Hän on työikäinen ja kohtuullisen terve.

- Esimerkkinä aikuiset, varttuneemmat, miehet, jotka eivät usein lähesty terveydenhuoltajia kuin ns. pää kainalossa.

Oma terveys otetaan vakavasti

Tutkimusten voisi ajatella yllyttävän luulotautisia tai houkuttavan ihmisiä turhaan testaamiseen. Anu Mustilakin pohtii aihetta, mutta miettii missä raja menee kiinnostuksen ja luulotaudin välillä.

Joka tapauksessa hän painottaa, että poikkeavin arvojen tulkinnassa on oltava terveydenhuollon ammattilainen.

Vastausten yhdessä ohjeistetaan asiakasta ottamaan yhteys ammattialisiin, mikäli jotain poikkeavaa löytyy. Asiakkaalle jääkin suuri vastuu.

- Yleensä ihmiset ottavat terveyteensä liittyvät asiat vakavasti.