1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Komitea: Yli 230 journalistia istuu vankilassa

Yhdysvaltalaisen Toimittajien suojelukomitean CPJ:n mukaan yleisimmät perusteet vangittuna olemiselle ovat syytteet valtionvastaisista toimista. Eniten journalisteja on vangittuna Turkissa, Iranissa ja Kiinassa.

Yhdysvaltalaisen Toimittajien suojelukomitean CPJ:n mukaan vangittujen journalistien määrä on noussut 232:aan maailmanlaajuisesti. CPJ:n mukaan kyseessä on suurin määrä vangittuja journalisteja yli 20 vuoden aikana, kun järjestö laatinut asiasta selontekoja.  Määrä on noussut viime vuoden luvusta 53:lla.

Komitean mukaan eniten vangittuja journalisteja on Turkissa, toiseksi eniten Iranissa ja kolmanneksi eniten Kiinassa. Turkissa vankilassa istuu ainakin 49 journalistia. Heidän joukossaan useita kurditoimittajia, jotka on otettu kiinni terrorismiin liittyvistä teoista epäiltynä.

CPJ:n mukaan yleisimmät perusteet vangituksi tulemiselle ovat syytteet valtionvastaisista toimista, kuten terrorismista ja maanpetoksesta. Lähes kaikki journalistit olivat vangittuina omassa maassaan - vain kolmessa tapauksessa kyseessä oli ulkomaalainen journalisti.

Komitean otanta vangittujen määrästä on joulukuun alusta. Luvussa on huomioitu toimittajat ja kuvajournalistit. Komitea huomauttaa, ettei luvussa ole mukana journalisteja, jotka on ehditty vangita ja vapauttaa vuoden aikana.