1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä vaatii raskaita sakkoja Arizona Chemicalin räjähdysonnettomuudesta

Kolmelta yritykseltä vaaditaan lähes 200 000 euron sakkoja kahden vuoden takaisesta räjähdysonnettomuudesta Oulun Nuottasaaressa. Onnettomuudessa kuoli yksi henkilö ja kaksi loukkaantui.

Kotimaan uutiset
Arizona Chemicalsin tehdasalue Oulun Nuottasaaressa
Onnettomuus tapahtui Arizona Chemicalsin tehtaalla Oulun Nuottasaaren tehdasalueella.Yle

Oulun Nuottasaaressa sijaitsevan Arizona Chemicalin tehtaalla syyskuussa vuonna 2010 tapahtunutta räjähdysonnettomuutta on alettu käsitellä Oulun käräjäoikeudessa. Räjähdyksessä kuoli yksi ihminen ja kaksi loukkaantui vakavasti. Turma tapahtui tehtaan tärpättisäiliön korjaustöiden yhteydessä.

Onnettomuus tapahtui, kun säiliöön syntyi alipaine. Sen vuoksi säiliöön imeytyi tärpättihöyryä ja ilmaa. Näin säiliöön syntyi räjähdyskelpoinen seos. Räjähdyksessä säiliön 900 kilon painoinen katto irtosi ja lensi 85 metrin päähän ja osui varastokopin seinään.

Katolla työskennellyt mies menehtyi välittömästi. Loukkaantuneista toinen työskenteli myös säiliön katolla ja loukkaantui vakavasti. Toinen loukkaantui räjähdyksessä säiliöstä lentäneestä kappaleesta.

Syyttäjä vaatii yhteisösakkoja Arizona Chemical Oy:n lisäksi myös alueella työskennelleille Mainpartner Oy:lle ja Terkos Oy:lle, koska alueella ei noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta.

Arizona Chemicalille syyttäjä vaatii enimmillään 100 000 euron, Mainpartnerille enimmillään 60 000 euron ja Terkosille enimilliään 35 000 euron suuruista yhteisösakkoa.

Kaikkiaan kahdeksan henkilöä sai syytteet työturvallisuusrikoksesta, kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta.

Korjaus klo 16.41: Tarkennettu syytteitä yhtiöiden ja vastaajien osalta

Lue seuraavaksi