Värttinä juhlakiertueelle

Kansamusiikkiyhtye Värttinä juhlistaa ensi vuonna täyteen tulevaa 30 –vuotista taivaltaan juhlakiertueella. Kiertue käynnistyy 5.4. Hämeenlinnasta ja päättyy 27.4. Iisalmeen. Kaikkiaan kiertuepaikkakuntia on kuusitoista. Pohjois-Karjalasta, Rääkkylästä lähtöisin oleva Värttinä on siskosten Mari ja Sari Kaasisen perustama.

Kuva: AJ Savolainen

Pohjois-Karjalan Rääkkylässä 1980 – luvun alussa perustettu Värttinä on Suomen eturivin kansanmusiikkiyhtyeitä. Alkuun yhtye oli kooltaan suurempi ja mukana monen ikäisiä esiintyjiä. Sittemmin musiikin muoto yhtyeen kokoonpano on löytänyt sijansa maailmallakin.

Viimeisin Utu-levy okin tehnyt historiaa: se keikkui viikkokausia Euroopan maailmanmusiikkilistan kärjessä, varmisti osaltaan yhtyeelle arvostetun Womex Artist Award –palkinnon,

Yhtyen teki läpimurtonsa 1990-luvun alussa, kun sen ”korkeelta ja kovvoo” laulavat naiset herättivät huomiota paitsi laulutyylillään. myös Oi Dai–levyn uskaliaat sanoitukset mietityttivät kuuntelijoita. Tuolta ajalta ovat nousseet klassikoiksi mm. Miinan laulu, Marilaulu ja Kiiriminna.

Värttinän perustajajäsen, laulaja Mari Kaasinen lupaa kuulijoiden pääsevän konserteissa aikamatkalle:

- Ajatus on semmoinen, että konsertissa seurataan kronologisesti sitä muutosta ja kehitystä mikä Värttinässä on 30 vuodessa tapahtunut. Aloitetaan sieltä ihan alkuaikojen jutuista ja päädytään ihan uuteen, vasta ensi vuonna julkaistavaan materiaaliin.

- Onhan se tietysti itsellekin jännittävää lähteä jälleen laulamaan niitä lauluja, joita on silloin joskus laulanut. Voi siinä aluksi nousta puna poskille”, Kaasinen nauraa.

Aloitetaan sieltä ihan alkuaikojen jutuista ja päädytään ihan uuteen, vasta ensi vuonna julkaistavaan materiaaliin

Mari Kaasinen

Värttinä kiertää keväällä kautta koko Suomen ja kohtaa kotimaakunnan, Pohjois-Karjalan, yleisön Joensuun Kerubissa 17.4.

Mari Kaasisen ja Susan Ahon rinnalle astuu kiertueella yleisön eteen musiikin maisteri ja etnomusikologi Karoliina Kantelinen. Rumpalina puolestaan on Mikko Hassinen, joka on toiminut Värttinässä tuuraavana rumpalina vuoden päivät.