Litiumtutkimus: tuhannet näytteet paljastivat uusia esiintymiä

Kaksi ja puoli vuotta kestäneen Kaustisen seudun litiumvarannot -hankkeen aikana Geologinen tutkimuskeskus löysi muun muassa Kaustisen seudun mittavimman malmiesiintymän ja paljon uusia alueita.

Kotimaa
Kuvassa näytteitä kairaava laite, keltainen suojakoppi ja  moottorikelkka
GTK

Merkittävin löytö tehtiin Rapasaaresta, josta löytyivät mittavimmat juonet. Lisäksi GTK analysoi vanhoja jo 1970-luvulla kerättyjä moreeninäytteitä. Kaikkiaan GTK:n analysoitavaksi tuli 7762 näytettä Kaustisen, Kokkolan, Kruunypyy, Vetelin ja Halsuan alueilta.

Tutkimuksissa selvisi myös, että Emmes-Jänislammen-alueen luoteispuolella kohti Alaveteliä moreenin litiumpitoisuus on merkittävän korkea. Tämä tarkoittaa sitä, että litiumprovinssia laajennetaan luoteeseen.

Kaivoksen toimintaan vielä matkaa

Matkapuhelimien ja kannettavien tietokoneiden akuissa käytettävää litiumia etsitään Kaustisen seudulla jatkossa kaivosyhtiö Keliber Oy:n voimin. Tuleva kaivos voi nousta pystyyn vasta, kun riittävän malmimäärä on varmistettu.

- Meillä on tähtäimessä todentaa 20 vuoden toiminta. Sen jälkeen pitää vielä tehdä suunnitelmia ja esisopimuksia potentiaalisten asiakkaiden kanssa, kertoo Keliber Oy:n toimitusjohtaja Olle Sirén.