Maan rajasta avautuu uusi maailma

Luontokuvaamisesta on tullut yhä suositumpi harrastus. Nykyaikaisilla digikameroilla kuvaaminen on aiempaa helpompaa ja moderni kevyt kalusto kulkee monella valokuvaajalla koko ajan mukana. Viime vuosina Suomessa on myyty kymmeniä tuhansia digijärjestelmäkameroita ja Suomen luonnonvalokuvaajayhdistyksessä on jo 3200 jäsentä.

Kotimaa
Aamukasteessa
Rauno Koskela

Oululainen luonnonkuvaaja Rauno Koskela on tuonut luonnon kaupungin keskustaan vuoden pimeimpään vuodenaikaan. OUlun kävelykatu Rotuaarin keskusaukion jättinäytöllä pyörii joulukuun ajan Koskelan luontokuvia, joiden ajatuksena on tuoda valoa vuoden pimeimpään vuodenaikaan.

-Siellä pimeässä me kiireisenä juoksentelemme paikasta toiseen ja ajattelimme näyttelyn järjestäjän kanssa, että olisi kiva tuoda jouluruuhkan keskelle valoa ja luontoa. Vaikka elämmekin vuoden lyhintä päivän aikaa ja pimeintä aikaa niin kuvat muistuttavat siitä, että valo tulee vielä takaisin, Rauno Koskela sanoo.

Rauno Koskela on erikoistunut luonnon kuvaamisessa harvinaisempaan lajiin makrokuvaukseen, jossa aiheet kuvataan todella läheltä.

- Monet ihmiset eivät kiinnitä huomiota makrotasolle ja aika paljon me näemme komeita kotkakuvia, mutta rahkasammal on monelle harvinaisempi näky.

Makrokuvauksessa Koskelaa kiehtovat valo, värit, pienet yksityiskohdat ja kameran optiikan luoma illuusio.

- Tuli vaan alettua katsoa vähän tiukemmin tuonne maan rajaan ja huomasin, että sieltä avautuu täysin uusi maailma. Kun lähtee hakemaan valon ja muotojen kuvia makrokuvilla, sitä joutuu menemään aika nöyräksi maan pintaan. Makrokuvilla voin näyttää omalla tavallani luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta.

Ruohonjuuritasolta löytyy aina uutta kuvattavaa

Rauno Koskelan ei tarvitse lähteä kuvausmatkoille Afrikkaan tai Lappiin, sillä kuvauskohteet löytyvät lähiympäristöstä ja jopa omasta pihapiiristä.

- Niin kuin oppi-isäni tuolta Kuusamon kairasta ovat sanoneet, luonnon kuvaajat ovat nimenomaan oman alueensa asiantuntijoita, joten täällä kannattaa kuvata. Makrokuva mahdollistaa sen, että tutusta kotipiiristäkin löytyy aina jotakin uutta.

Kuvat syntyvät usein hitaasti. Koskela mönkii kameroineen lähiympäristössään konkreettisesti ruohonjuuritasolla ja saattaa odotella tuntikausia oikeanlaista valoa kohteelle. Pyrkimyksenä on saada taltioitua kuva kameraan niin, että sitä tarvitsee käsitellä mahdollisimman vähän jälkikäteen.

Vaikka kuvaaminen on aikaa vievää puuhaa, on luontoon liittyviä kuvia kertynyt Koskelan arkistoon jo 12 000. Se johtuu siitä, että kamera kulkee aina mukana.

- Kalusto on nykyään kevyempää ja olen valinnut omani sillä tavalla, että kameraa voi kuljettaa aina mukana.