Kansalaisliike kammoaa lentotuhkan käyttöä golfkentällä

Kansanliike vastustaa Pietarsaaressa jyrkästi lentotuhkan käyttöä golfkentän kunnostuksessa. Kansalaiset pelkäävät, että Alholmens Kraftin voimalaitokselta tulevan tuhkan raskasmetallit päätyvät vesistöihin ja ovat ihmisille vaaraksi. Pirilö Golfcenterin suunnitelmia uhkaa valitusrumba.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lumipeitteessä kylpevän Pirilö Golfcenterin kuhmuinen harjoituskenttä syö kesällä golfpalloja 3 000 pallon eli 3 000 euron vuosivauhtia. Kunnostuksessa päätettiin turvautua Alholmens Kraftin lentotuhkaan.

- Sitä käytetään täyteaineena, tuhkan päälle tulee soraa, multaa ja ruohomatto vielä päälle, sanoo puheenjohtaja Christer Eriksson.

Raskasmetalleja vesiin

-Lentotuhka sisältää myrkyllisiä ja vaarallisia raskasmetalleja 337 000 kiloa. Ne ovat sekä ympäristölle että ihmisille erittäin vaarallisia, jyrähtää yksi tuhkankäytön vastustajista, Lars-Johan Jakobsson. Hänellä on jo nyt selvä kuva siitä, mihin tuhka leviää jos sitä käytetään.

- Raskasmetallit päätyvät sateiden ja kasteluveden kuljettamina  ojiin, sitten Myllyperään ja vihdoin Luodonjärveen. Ihmisille niistä on erittäin ikävät seuraukset.

Pirilö Golfcenterin puheenjohtaja Christer Eriksson näkee asian toisin.

- Jos tuhka on kelvannut Kokkolan ja Turun satamissa rakentamiseen ja lähellä vettä, niin varmaan sen vaikutus on tutkittu, hän arvioi.

Kyse on tuleville sukupolville luovutettavasta perinnöstä.

Lars-Johan Jakobsson

Tiukka ei

Pirilöön tarkoitetun voimalaitoksen lentotuhkan kupari-, kromi-, sulfaatti-, kloridi- ja arseeni-pitoisuudet ylittävät raja-arvot. Siksi aluehallintoviranomaisilta on saatava ympäristölupa tuhkan käyttöön. Kun se on saatu, vasta sitten golfin harrastajat pystyvät päättämään aloitetaanko kenttien kunnostus.

Luonnonkauniin golfkentän lähellä on Luodonjärvi, Pirilön kylä ja sadoittain kesähuviloita. Kansalaisaktivistit eivät tuhkan käyttöä hyväksy ja ovat tarvittaessa valmiita valittamaan porras portaalta eurooppalaisia tuomioistuimia myöten.

- Se on todella sen arvoinen asia. Kyse on tuleville sukupolville luovutettavasta perinnöstä, kiteyttää Lars-Johan Jakobsson.