1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Muotoilu muuttaa Tulli- ja Pakkahuoneelle

Kaksi muotoilutoimistoa elävöittää Katajanokan Tulli- ja Pakkahuoneen muodin, muotoilun ja arkkitehtuurin keinoin.

Arkkitehti Gustaf Nyströmin piirtämä Tulli- ja Pakkahuone Helsingin Katajanokalla valmistui 1901. Kuva: Yle

Jyhkeä rakennus Katajanokan rannassa piti sisällään tullin varaston vielä 1970-luvun puolivälissä. Sittemmin varasto on värjötellyt kylmillään, vailla vakituista käyttötarkoitusta.

- Tuntuu tilan haaskaukselta, että se on ollut tyhjillään. Toisaalta me olemme hyvin iloisia, että se on säilynyt kaikki nämä vuodet lähes koskemattomana. Ei lämmitystä, ei vettä, ei viemäröintejä, eli meille aivan ideaali, sanoo suunnittelutoimisto Luovin toimitusjohtaja Kari Korkman.

Ei lämmitystä, ei vettä, ei viemäröintejä, eli meille aivan ideaali.

Kari Korkman, toimitusjohtaja, Luovi Oy

Uusi koti muotoilulle ja muodille

Vuodenvaihteessa Tulli- ja pakkahuoneelle muuttaa kaksi luovan suunnittelun toimistoa.

Tarkoituksena on, että niiden myötä rakennukseen muodostuu Kaapelitehtaan kaltainen toimintatila: muotoilun, muodin ja arkkitehtuurin koti.

- Esimerkiksi lanseerataan tuotteita, niin voidaan pitää näyttelyitä ja tapahtumia ja pitää design-alan seminaareja, workshoppeja, käytännössä mitä tahansa tapahtumia, jossa halutaan, että voidaan kutsua enemmän ihmisiä kuin mitä toimistoon mahtuu, suunnittelutoimisto Kokoro & Moin luova johtaja Antti Hinkula visioi.

Viime kesänä Helsinki Design Weekin tapahtumat olivat esimakua siitä millaiseksi Tulli- ja Pakkahuoneen käyttö voisi muodostua.

Kaupunki suhtautuu myötämielisesti vuokralaisten pyrkimyksiin talon elävöittämiseksi, mutta samalla jarruttelee muotoiluyrittäjien intoa parin vuoden vuokrasopimuksella.

- Meidän mielestä se on liian lyhyt vuokrasopimus, jotta me pystyttäisi tähän fiksusti investoimaan. Me olemme nyt tällaisella parin vuoden pestillä ja pyrimme sitten sinä aikana vakuuttamaan kaupunki ja kaupunkilaiset, että tämä toiminta ja suunta mitä me nyt ollaan tässä viitottamassa voisi olla rakennuksen lopullinenkin suunta, sanoo suunnittelutoimisto Luovin toimitusjohtaja Kari Korkman.