Koivu on suomalaisten rumpujen valtti

Saari-rumpu on Hannu Saaren yhden miehen verstaan tuote, jonka maine leviää rumpalien keskuudessa. Hämeenkyröläismiehen rumpusetit ovat 15 vuoden kehittelyn tulos, ja tilauksia on jonoksi asti.

musiikki
Mies soittaa rumpuja
Jan Hynnä / Yle

Hannu Saari ei ollut tyytyväinen oman rumpusettinsä sointiin, siitä se alkoi.

- Ajattelin, että voisikohan näitä tehdä.

Ulkomaita myöten kaupaksi käyvät rummut ovat vaatineet 15 vuoden kehittelyn. Tavoitteena oli saada aikaan rumpu, joka soisi hyvin myös hiljaa soitettuna.

Vähän metalliosia, enemmän koivua. Se on ollut hämeenkyröläisen puusepän periaate.

Saari onkin saanut rakentaa rumpujen lisäksi myös työkoneet itse. Melkein kaikki rumpujen osat on tehty itse, vain ruuvit ja rumpujen jalat tulevat muualta.

- Jalatkin ovat ehkä vielä joskus omaa tuotantoa.

Ammattilaiset kehuvat sointia

Suomalainen koivu on kova sana maailmalla sointinsa ja ulkonäkönsä ansiosta. Saari-rumpujen tiukkasyinen koivu tulee pohjoisesta. Parasta on keväällä kaadettu koivu.

- Se on se sointi, luonnollinen sointi. Vuodenajat tekevät siitä erilaisempaa.

Klassisen musiikin soittajat ovat kehuneet virvelirummun sointia. Ammattirumpalit tilaavat mielellään yksilöllisesti kustomoituja rumpusettejä - värin ja koon voi itse valita.

- Yllättävän hyvää palautetta on tullut soundista aika koviltakin ammattimiehiltä.

Joskus vielä rummut elättävätkin

Verstaan eteisessä on piakkoin USA:han eräälle tunnetulle rumpalille lähtevä setti. Mitään markkinaponnisteluja ei yhden miehen verstas ole vielä tehnyt. Maine kiirii, voisi sanoa, viidakkorummun tapaan.

Rumpusettien tekemisellä ei taloudellisesti pärjää, mutta sekin ehkä siintää tulevaisuudessa. Työtä se vaatii, mutta pitkäjänteinen työnteko ei ole rumpuja vuosia kehitelleelle Saarelle tuntematon käsite.

- Voi, voi, kyllä on paljon tehty kukkaruukkuja.