Energiatodistukset tulossa pakollisiksi pientaloille

Pientalon myyjältä vaaditaan tulevaisuudessa talon energiatodistus. Konsultin laatiman todistuksen hinnaksi on arvioitu 500-700 euroa.

politiikka

Eduskunnan ympäristövaliokunta esittää energiatodistuksia pakolliseksi kaikille pientaloille. Tähän asti todistus on pitänyt olla vuodesta 2008 alkaen rakennetuilla taloilla niitä myytäessä tai vuokratessa.

Toteutuessaan laki tulee voimaan ensi vuoden aikana. Ennen vuotta 1980 rakennetuille taloille lakiin esitetään siirtymäaikaa vuoteen 2017 asti.

Keskusta on ympäristövaliokunnan käsittelyssä vastustanut pakollista energiatodistusta, jonka arvioidaan maksavan omakotitalojen myyjille 500-700 euroa.

Keskusta arvostelee todistusta siitä, että se perustuu talokohtaiseen laskennalliseen malliin. Keskustan mielestä parempi vaihtoehto olisi Ruotsin mallin mukainen todelliseen kulutukseen pohjautuva energiatodistus.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) huomauttaa, että Ruotsin malli on osoittautunut ongelmalliseksi, koska todelliseen kulutukseen vaikuttavat paljon myös asukkaiden erilaiset energiankäyttötavat.

Korhosen mukaan ympäristövaliokunta edellyttää, että energiatodistuksen lisäksi taloa myytäessä olisi esitettävä myös arvio todellisesta energiankulutuksesta aina, kun tiedot ovat saatavissa.

Talokauppoja tehdään Suomessa arviolta 15 000-20 000 vuodessa.