Kolme pidätettiin Libor-tutkimuksissa Britanniassa

Pidätykset ovat ensimmäisiä heinäkuussa alkaneiden tutkimusten aikana.

talous

Britannian talousrikoksia tutkiva poliisi on pidättänyt kolme ihmistä osana Libor-korkojen kikkailua koskevia tutkimuksiaan. Pidätykset olivat ensimmäiset heinäkuussa alkaneiden tutkimusten yhteydessä.

Kaikki pidätetyt ovat Britannian kansalaisia. Financial Times -lehden mukaan yksi heistä on UBS-pankin entinen työntekijä ja toinen on toiminut rahamarkkinoilla toimivan RP Martin -yrityksen palveluksessa.

Barclays-pankki tuomittiin kesäkuussa maksamaan satojen miljoonien eurojen korvaukset Libor-koron keinotekoisesta ohjailusta. Libor on korko, jota pankit käyttävät lainatessaan rahaa toinen toiseltaan.

Liborin taso vaikuttaa suoraan myös lainoihin, joita pankkien muut asiakkaat joutuvat maksamaan. Koron peukaloiminen johti siihen, että miljoonat lainaajat joutuivat maksamaan joko liian korkeaa tai liian matalaa korkoa.

Viranomaisten mukaan Barcleys manipuloi korkoa vuosina 2005-2009. Tutkinnan kohteena on myös useita muita pankkeja ja rahamarkkinoilla toimivia yrityksiä. Financial Timesin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat ainakin 16 pankin tekemisiä.

Lähteet: AP