1. yle.fi
  2. Uutiset

Vatikaanin astronomi: Maailmanloppua ei tule

Vatikaanin observatorion johtaja rauhoittelee, että mayakalenterin ennusteista huolimatta tuomiopäivä ei tule 21. joulukuuta.

Ulkomaat

Vatikaanin johtava astronomi vakuuttaa, että maailmanloppua ei tule kymmenen päivän päästä. Näin siitä huolimatta, että jotkut tulkitsevat mayojen muinaisen kalenterin niin ennustavan.

Vatikaanin observatorion johtaja, pastori Jose Funes kirjoittaa L'Osservatore Romano -sanomalehden keskiviikon numerossa, että "asiasta on turha edes keskustella". Pohdiskelut tuomiopäivän mahdollisesta tulemisesta ovat levinneet netissä kiihkeänä, mutta Funes ampuu alas arvelut joulukuun 21. päivän maailmanlopusta.

Funesin mukaan maailmankaikkeus on kyllä laajentumassa ja mikäli jotkut mallinnukset osuvat oikeaan, se saattaa hajotakin joskus - mutta ei vielä miljardeihin vuosiin.

Mayakalenteri alkaa 3114 ennen kristillisen ajanlaskun alkua. Se jakautuu suunnilleen 394 vuoden mittaisiin ajanjaksoihin, baktuneihin. Mayojen mukaan merkittävä, kolmastoista baktuni päättyy joulukuun 21. päivä tänä vuonna. Mayapapit ovat kuitenkin itsekin sanoneet, ettei se tarkoita maailmanloppua.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi