Turvallisuusneuvosto kokoontuu Pohjois-Korean raketin takia

Pohjois-Korean rakettilaukaisu saattaa johtaa maahan kohdistuviin ylimääräisiin pakotteisiin. YK:n turvallisuusneuvostossa Kiinalla on keskeinen asema.

Eteläkorealainen seurasi Pohjois-Korean raketinlaukaisua käsittelevää uutista Soulissa 12. joulukuuta 2012. Kuva: EPA / YONHAP

YK:n turvallisuusneuvosto on kokoontunut ylimääräiseen istuntoon Pohjois-Korean laukaiseman pitkän matkan raketin takia.

Turvallisuusneuvosto aikoo keskustella mahdollisista pakotteista, joihin laukaisu voi johtaa. Kokous on määrä pitää iltaseitsemältä Suomen aikaa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon - joka on Etelä-Korean entinen ulkoministeri - on ilmoittanut tuomitsevansa laukaisun. Hänen mukaansa Pohjois-Korean tekemä koe vaarantaa alueen rauhan ja turvallisuuskehityksen.

- Tämä rikkoo selkeästi turvallisuusneuvoston päätöstä, sanotaan pääsihteerin edustajan julkisuuteen toimittamassa tiedotteessa. Siinä viitataan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 1874, jossa on kielletty Pohjois-Korean tekemät ballistiset ohjuskokeet.

Pohjois-Korean pakotteet Iranin tasolle?

Viime vuosina turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Korean vienti- ja tuontisaartoon muun muassa aseiden, ohjusmateriaalien ja ylellisyystavaroiden osalta.

Uutistoimisto AFP siteeraa japanilaislähteitä, joiden mukaan Yhdysvallat ja Etelä-Korea olisivat nyt suostuneet vaatimuksiin kiristää Pohjois-Korean pakotteita samalle tasolle Iranin kanssa. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi laajoja varojen jäädytyksiä.

Paljon riippuu siitä, mitä tekee veto-oikeuden haltija Kiina, joka on Pohjois-Korean liittolainen ja maan tärkeä kauppakumppani.

Kiina esiintyi diplomaattisesti pian raketin laukaisemisen jälkeen. Se vetosi uutistoimisto Xinhuan välityksellä osapuoliin, jotta nämä pysyisivät viileinä eivätkä tekisi hätiköityjä päätöksiä.

Toisaalta Kiina kehotti Pohjois-Koreaa alistumaan mahdollisille YK:n turvallisuusneuvoston rangaistuksille ja keskeyttämään kaikki ballistisiin ohjuksiin liittyvät toimintonsa.

Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja sanoo, että maa aikoo jatkossakin käyttää laillista oikeuttaan laukaista satelliitteja riippumatta siitä, mitä muut sanovat.

Pohjois-Korean uutistoimiston välittämässä lausunnossa ministeriön edustaja kehottaa kansainvälistä yhteisöä järkevyyteen ja malttiin estääkseen tilanteen kehittymisen epätoivottavaan suuntaan.