Hyppää sisältöön

Joulutorttu: luumua vai omenaa?

Joulutorttu on joulun kestoleivonnainen. Nykyisin sen valmistaminen on helppoa pakastetaikinan ja valmiiden täytteiden ansiosta. Ratkaistavaksi kuitenkin jää, laitetaanko täytteeksi luumua vai omenaa?

Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Perinteinen joulutorttu kuuluu joulunajan leivonnaisiin. Se leivotaan voitaikinasta (tai kasvismargariinilla tehdystä lehtitaikinasta) ja taikina leikataan siten, että tortusta tulee joko puolikuun, tai tähden muotoinen. Täytteeksi laitetaan yleensä joko luumua tai omenaa.

Joulutortun täyte jakaa kansaa

Yle Pohjois-Karjala kyseli kuuntelijoiltaan, kumpi on parempaa luumuinen täyte, vai kaneliomena?

- Se ei ole joulutorttu, jos siinä on omenakanelihilloa. Lopettakaa tämä kerettiläinen keskustelu. 

- Omena-kanelimarmeladia....ja on hyvä, että tämä uutuus on tullut, voin meillekin torttuja väsätä. Muuten en itselle pelkästään viitsisi tehdä. Ukko kun on ronkeli eikä luumuisia syö.

- Molemmilla yhtä hyviä mutta perinteet kunniaan ja luumuhillolla

- Taitaa se nykyaikana olla mahdollista poiketa ja tehdä uutta perinnettä. Kuka haluaa niin annettakoon hänen tehdä omena-kanelimarmeladilla..

Taitaa se nykyaikana olla mahdollista poiketa ja tehdä uutta perinnettä

Kauko

- Kyllä luumuhillo kuuluu jouluun ja kun muistelen entisaikoja jotta äidilläni oli ongelmia omenahillon kanssa saada "simpukka" torttu kiinni pysymään.

- Ei siis ollenkaan näitä vaihtoehtoja! PARAS ON APRIKOOSIMARMELADI!!!! No, jos noista kahdesta ihan pakko valita, niin ehdottomasti LUUMULLA...

Reseptimaailmassa tarjotaan vaihtoehdoksi myös viikunaa ja päärynää.

Joulutorttu on syötävä hillitysti

Joulutortun päälle laitetaan yleensä tomusokeria. Se tuo mukavan makean lisän, mutta sen kanssa kannattaa varoa. Kun leivonnaisen laittaa suuhunsa, in parempi olla hengittämättä: Jos vetää henkeä sisään, menee tomusokeri väärään kurkkuun. Jos taas puhaltaa ulospäin, pöllähtää tomuinen makeus syliin.

Mikäli torttutaikina on hyvin lehtevä, tuo sekin omia pikkuongelmiaan nautintohetkeen. varomaton puraisu saattaa hajottaa torttua niin, että murusia on sylissä, pöydällä ja kahvikupissa.

Joulutortun sisältö voi syödessä olla jopa vaarallinenkin. Vaikka taikina onkin jo jäähtynyt, niin hillo voi olla polttavan kuumaa. Varsinkin ”simpukkamallisessa” tortussa sisällys säilyy pitkään kuumana.

Valmistaminen nykyisin helppoa

Joulutorttujen valmistaminen ei nykyisin vaadi leiporuntaitoja lainkaan. Tästä pitää huolen laaja esivalmistettujen tuotteiden valikoima.

Torttutaikinaa ei enää tarvitse leipoa ja kaulita lukemattomia kertoja, vaan kaupasta saatavasta pakastetusta taikinalevypakkaukset voi ottaa lämpimään vaikka vain muutaman levyt ja tehdä vain haluttu määrä leivonnaisia.

Joulutorttutarpeita nopeaan valmistukseen. Pakastetaikinaa ja tuubista luumutäytettä. Kuva: Sarah Laukkanen / Yle

Ennen luumutäytekin tehtiin kuivatuista luumuista jauhamalla ne lihamyllyssä. Nyt voi ostaa valmista luumutäytettä purkeissa, tai jopa tuubeissa, jolloin ei tarvitse temppuilla kahden pikkulusikan kanssa, koska luumuhillo tarttuu helposti kiinni lusikkaan.