1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Ihminen on kaiken ydin Kuutti Lavoselle

Elämänmuutosten jälkeen uusia värejä palettiinsa löytäneellä kuvataiteilijalla on takanaan kiireinen vuosi.

Osa Kuutti Lavosen teoksesta Parisiana. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Kuvataiteilija Kuutti Lavonen esittelee uutta tyyliään Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Lavonen on tunnettu melankolisista maansävyisistä teoksista, mutta nyt esillä on myös väriä. Valtaosa teoksista on näytillä ensimmäistä kertaa.

Teos Parisiana on käännekohta Lavosen taiteessa. Elämänmuutosten myötä räiskyvät värit sekä hymy löysivät tiensä taiteilijan palettiin.

- Ihminen on se, mitä hetkeä hän elää. Ilman murrosta ei tule positiivisuutta, Lavonen toteaa perustellessaan tyylissä tapahtunutta muutosta.

- Olen perinteisesti maalannut vuosia aika syvillä maaväreillä ja sellaisella niukalla skaalalla, mutta nyt alkaa tulla voimakkaampia väriaksentteja esiin.

Kuvataiteilija Kuutti Lavonen. Kuva: Dmitri Volgin / Yle

Perjantaina Wäinö Aaltosen museossa avautuvan näyttelyn työt ovat pääosin syntyneet tämän vuoden aikana. Kiivas tahti selittyy osin tohtoritutkinnolla, jota Lavonen tekee parhaillaan Lapin yliopistoon.

- Enhän minä tästä itseäni voi kiittää, vaan hirveän tiukkoja tutkintokriteerejä. Tarkastajat ovat antaneet sellaisen ukaasin, että retrospektiiviosuutta ei saa olla mukana näyttelyssä, Lavonen hymyilee. Samaan hengenvetoon hän tosin toteaa, että pitää paineen alla työskentelystä.

- Ihminen tarvitsee henkistä tasapainoa hyvän taiteen tekemiseen, mutta tietenkin sitä on tässä iässä ja tässä vaiheessa sellainen kehäraakki että deadline auttaa.

Barokkiajan kuvataide ja musiikki ovat Lavoselle rakkaita. Ne ovat edelleen läsnä hänen taiteessaan, kuten tärkein elementtikin - ihminen.

- Vaikea minun on kammeta sitä ihmistä siitä keskipisteestä syrjään, kun ihminen on kuitenkin maailmankuvani ydin.