Suosittu hääpäivä myös Rovaniemen kirkossa

Keskiviikko on taas suosittu hääpäivä koko maassa, päivämäärän ollessa 12.12.12. Esimerkiksi Rovaniemen kirkossa pareja vihitään ainakin 21. Tämä on enemmän kuin edellisenä erikoispäivänä 11.11.11.

häät (perhejuhlat)
Hääkakun koristehääpari
Meri Herttua / Yle

Erikoinen päivämäärä 12.12.12 on näkynyt tänä vuonna naimisiinmenoryntäyksenä Rovaniemen kirkossa. Keskiviikkona kirkossa vihitään ainakin 21 paria.

Tämä erikoispäivä on Rovaniemen kirkossa suositumpi kuin vuosi sitten 11. marraskuuta 2011, kertoo evankelisluterilaisen seurakunnan rovasti Tuomo Korteniemi.

- Rovaniemellä 11. marraskuuta vuonna 11 vihittiin kahdeksantoista paria. Kaksitoista maistraatissa ja kuusi kirkossa. Nyt jo tästä kirkollisten vihkimisten määrästä voi päätellä että tämä päivä on erityisen merkittävä ja merkillinen, Korteniemi sanoo.

- Totta kai tämä on poikkeuksellista. Kesälauantaina saattaa olla kymmenkunta, toista kymmentä pariskuntaa.

Samalla hääyötapahtuma

Nyt, 12. joulukuuta ensimmäinen pari on vihitty Rovaniemen kirkossa kello 12. Päivään mahtuu yli kaksikymmentä vihittävää, koska Rovaniemen seurakunnassa järjestetään myös hääyö-tapahtuma. Parit lupautuvat toisilleen varttitunnin välein, iltapäiväkolmesta lähtien.

Vihkilistat ovat jo täynnä iltaseitsemään asti, Tuomo Korteniemi sanoo. Viimeinen pari vihitään illalla puoli yhdeksältä.

Keskiviikkopäivänä vihkilistassa oli vain kolme viidentoista minuutin vihkiaikaa varaamatta kello 19-20. Tosin nyt voi olla myöhäistä toimia, sillä todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on pitänyt toimittaa seurakunnalle seitsemän vuorokautta aikaisemmin.

Joukkovihkiminen suosittua

Korteniemen mukaan hääyö - vaivaton vihkihetki -tapahtumaan osallistuminen on ylipäätään yhä suositumpaa Rovaniemellä.

- Ensimmäisen kerran syksyllä 2010 Rovaniemi-viikolla oli kolmekymmentä pariskuntaa. Viime vuonna oli vajaat parikymmentä. Tänä vuonna pariskuntia on neljäkymmentä vihitty, kyllä tämä on kasvava trendi.

Tuomo Korteniemen mukaan hääyötapahtumia on vuonna 2012 järjestetty jokaisena vuodenaikana. Seuraava joukkovihkimispäivä Rovaniemen seurakunnassa on 13. maaliskuuta 2013.

Jokaiselle kakkua

Hääyö-tapahtumassa kaikki on haluttu tehdä mahdollisimman vaivattomaksi. Tuomo Korteniemen mukaan tämä on ensisijaisesti hääparin toive ja tahto. Aina ei haluta suuria hääjuhlia.

- Tavallisesti hääpäivää edeltävänä päivänä on vihkikeskustelu. Nyt, kun aika on varattu, niin puoli tuntia ennen on papin ja vihkiparin tapaaminen. Siinä käydään läpi muodolliset asiat ja samalla tutustutaan.

Pariskunnan elämänkaarta valotetaan puolen tunnin aikana ja pappi poimii nopeasti muutaman ajatuksen vihkipuheeseen, Korteniemi kertoo.

Mutta jokainen pari saa joka tapauksessa kirkolla pienen juhlahetken vihkimisen jälkeen.

- Meillä kakkua leikataan nonstop kolmesta aina iltayhdeksään saakka, Tuomo Korteniemi sanoo.