Eläinsuojelijat etsivät kesäkissoja pakkasesta

Kesäkissailmiö on eläinsuojeluyhdistyksen mukaan yleistynyt ympärivuotiseksi. Kodittomia pentuja etsitään pakkasista loukkujen avulla.

Kotimaa
Kissanpoikanen ja ruokakulhot.
Elina Kinos / Yle

Kodittomia kesäkissoja etsitään pakkasista kissanloukkujen avulla. Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Saana Tammisto kertoo, että erityisesti kissojen heitteillejätöt ovat lisääntyneet - kesäkissoista on hänen mukaansa tullut ympärivuotinen ilmiö.

- Talven tullen saadaan ihmisiltä näköhavaintoja pääasiassa kissoista, jotka ovat pakkasen armoilla. Erityisesti pentuja tai loukkaantuneita pentuja yhdistys pyrkii saamaan pois pakkasesta, Tammisto sanoo.

Yhdistyksellä on luvanvaraisia loukkuja, joita käydään tarkistamassa kolmen tunnin välein vuorokauden ympäri.

- Siinä tarvitaan iso vapaaehtoisten rinki. On huono homma, jos saadaan kissa kiinni, mutta paleltuneena.

Ihmisten pahoinvointi näkyy eläimissä

Tammiston mukaan eläinten pahoinvointia on yleisimmin siellä, missä ihmisilläkin on huono olla. Vakavia kaltoinkohteluita hän sanoo näkevänsä kuukausittain.

- Ihmiset odottavat yhdistykseltä paljon. Joskus neuvontapuhelimeen tulee moitteita siitä, ettemme voi rynnätä hakemaan kaltoinkohdeltua eläintä jostain asunnosta, vaan tarvitaan poliisi.

- Eläinsuojelutyö on myös ihmissuojelua - eläinten ongelmat johtuvat usein sosiaailisista ongelmista, kuten päihdeongelmista. Eläinten auttamisen ohella pyritään auttamaan samalla myös ihmisiä. Heistä näkee, että että apu on mennyt perille.

Eläin voi voida pahoin, jos siitä ei tiedä tarpeeksi.

- Ensimmäisiä lemmikkejä, kuten marsuja, kaneja ja hamstereita ruokitaan yleensä väärin, eikä niillä ole riittävän kokoisia häkkejä.

- Kissoistaan ihmiset tietävät oikeasti tosi vähän. Kissa on lihansyöjä, mutta sille syötetään helposti vilja- ja kasvispitosta ruokaa, joka on kissoille roskaruokaa.