Joulukukkien myrkyllisyydestä on enemmän luuloa kuin tietoa

Jouluruusu kasvattaa suosiotaan, ja se on joulun kukista myrkyllisimpiä. Lasten lisäksi dementoituneet vanhukset ovat riskiryhmä. Heitä varten olisi hyvää pitää raemuotoista lääkehiiltä lääkekaapissa.

Kotimaa
Jouluruusu
Jouluruusu.Pirjo Peltoniemi / Yle

Jouluruusu eli helleborus on nostanut suosiotaan joulukukkana. Se on joulukukista myrkyllisimpiä, joskin myrkyllisyydestä on tarjolla hyvin erilaisia arvioita.

- Jouluruusun saponiinit ja protoanemoniini aiheuttavat karvaan maun suuhun, suun limakalvojen puutumista, mahakipua, oksentelua ja ripulia. Vakavassa myrkytyksessä saattaa ilmetä keskushermosto-oireita, muun muassa kouristelua, kertoo vastaava farmaseutti Harriet Mustonen Myskytystietokeskuksesta.

- Vakavat myrkytykset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia luultavasti kasvin karvaan maun vuoksi, Mustonen jatkaa.

Lääkehiiltä raemuodossa on hyvä pitää aina lääkekaapissa varsinkin, jos perheessä on pieniä lapsia. Vuonna 2011 kasveista kysyttiin tietoja Myrkytystietokeskukselta 3061 kertaa. 2296 kertaa kyse oli alle 6-vuotiaasta lapsesta.

Lääkehiiltä raemuodossa on hyvä pitää aina lääkekaapissa.

Harriet Mustonen

- Jos lapsi on käyttänyt suussaan kasvinosia, niin silloin riittää suun huuhtelu. Jos jouluruusua on nielty, annetaan lääkehiiltä. Jouluruusua tahallaan syönyt on syytä toimittaa sairaalaseurantaan, neuvoo Mustonen.

Tänä vuonna jouluruusu kukkii jo yli 200 000 kodissa. Suurin osa tulee Saksasta, Tanskasta ja Hollannista. Suomessa, lähinnä Ahvenanmaalla, viljely lisääntyy koko ajan. Tänä vuonna kotimaisia jouluruusuja on kaupan arviolta 15000 kappaletta.

Ihmiset oireilevat eri tavoin

Joulutähti ei vastoin yleistä luuloa ole kovinkaan myrkyllinen. Se voi aiheuttaa ärsytysoireita suussa, iholla ja mahassa. Ritarinkukka eli amaryllis, tulppaani ja hyasintti voivat aiheuttaa mahan ärsytysoireita.

Joulukaktus ja tulilatva ovat myrkyttömiä kasveja. Atsaleat, misteli ja orjanlaakerit (ilexiat) ovat sen sijaan myrkyllisiä, mutta pienen määrän nieleminen aiheuttaa harvoin oireita.

- Kasvien myrkyllisyydestä on viime vuosina saatu uutta tietoa tapauskuvausten muodossa. Kasvit voivat sisältää eri määriä myrkyllisiä aineita riippuen kasvuolosuhteista, maaperästä ja kasvin iästä. Myrkyllisyys voi vaihdella eri kasvinosissa; monet sipulit, juuret ja siemenet voivat sisältää enemmän myrkyllisiä aineita kuin muu kasvi, toteaa Harriet Mustonen.

Dementoituneet vanhukset ovat lasten lisäksi riskiryhmä

Kasvitieteilijät näkevät kasvien myrkyt eri näkökulmasta. Internetissä myrkkyjen vaikutuksista on monenlaista viisautta.

- Mitään absoluuttista totuutta ei ole. Tietomme kasvavat vuosi vuodelta, Mustonen sanoo.

Myrkytystietokeskukseen tulee paljon kasvikyselyjä. Usein kerrotaan lapsen maistaneen kasvia, jonka nimestä ei ole tietoa.

- Valitettavasti emme pysty tunnistamaan kasveja puhelimessa. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että jos lapsi on mussuttanut kasvin osia, niin suun huuhtelu riittää. Joskus, mutta harvoin, mussutuskin voi aiheuttaa lievää paikallista ärsytystä, toteaa Mustonen.

Mustonen muistuttaa, että lasten lisäksi dementoituneet vanhukset ovat joulun aikaan riskiryhmä.

Dementoituneet vanhukset ovat lasten lisäksi riskiryhmä.

Harriet Mustonen

- Joskus vanhukset saattavat syödä isojakin määriä joulukukkasia, Mustonen kertoo.

Suomessa ostetaan jouluksi noin 2,5 miljoonaa hyasinttia, 1,8 miljoonaa joulutähteä ja amaryllis on kasvattanut koko ajan suositotaan. Ritankukkiakin ostetaan toista miljoonaa kappaletta.