1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lääketeollisuus ja ministeriö ilmiriidassa diabeteslääkkeen korvauksen loppumisesta

Ministeriön vaatima diabeteslääkkeen yhden prosentin hinnanlasku oli liikaa lääkeyhtiölle. Kiistan seurauksena lähes 40 000 diabetespotilasta menettää lääkkeensä Kela-korvauksen.

Lääketeollisuus ry ja lääkevalmistaja Novo Nordisk Farma vastustavat kiivaasti diabeteslääke Levemirin Kela-korvauksen loppumista.

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on päättänyt, ettei Levemir ole oikeutettu Kela-korvaukseen kesäkuun lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeen.

Lääketeollisuus arvostelee päätöstä ankarasti. Järjestön mukaan korvattavuuden loppuminen tuo valtion menoihin muutaman sadan tuhannen euron säästön, mutta aiheuttaa samalla kuntien terveydenhuollolle miljoonien eurojen lisälaskun.

Kela-korvattavuus loppuu, koska Novo Nordisk ei hyväksy hintalautakunnan edellyttämää ylimääräistä yhden prosentin hinnanalennusta Levemirille. Yhtiö on hyväksynyt jo viiden prosentin alennuksen, joka oli seurausta hallituksen päättämästä lääkekorvauksiin kohdistetusta säästöstä.

Lisäalennus olisi muuttanut lääkkeen valmistamisen kannattamattomaksi. Lisäksi se olisi laskenut Euroopassa käytössä olevan lääkkeiden hintaa määrittelevän hintakorin arvoa, perustelee Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio.

Uudessa hinnantarkastuksessa lääkkeelle vaadittiin vielä yhden prosentin alennusta ehtona korvattavuuden jatkumiselle. Hintalautakunnan johtaja Lauri Pelkonen ei voi liikesalaisuuksien vuoksi tarkasti kertoa päätöksen taustaa. Hän mainitsee kuitenkin, että markkinoilla on toinen valmiste, joka on Levemiriä halvempi.

Merikallio pitää lautakunnan päätöstä kohtuuttomana. Levemiriä on käyttänyt 36 700 diabetespotilasta. Monen potilaan lääkehoito on nyt suunniteltava uudestaan ja mahdollisesti palattava vanhoihin, huonompiin lääkkeisiin. Kuntien terveydenhuollolle koituu Merikallion arvion mukaan miljoonien lisäkulut ylimääräisistä lääkärikäynneistä.

Toki potilaat voivat jatkossa maksaa lääkkeen itse, mutta hinta on kohtalaisen kova, Merikallio toteaa. Levemir oli aikaisemmin 100-prosenttisesti korvattava lääke.

Uusien lääkkeiden hintaa on Suomessa viranomaisten päätöksin laskettu jo pitemmän aikaa. Merikallion mukaan jossain määrin varaa laskuun olikin, mutta tässä kohtaa tuli raja vastaan, hän sanoo.

Pelkonen ei ota kantaa Lääketeollisuuden väitteeseen kokonaiskulujen kasvusta, sillä hän ei tunne järjestön tekemien arvioiden taustoja. Hän sanoo lautakunnan kuitenkin harkinneen kokonaisuutta arvioidessaan ehdotetun tukkuhinnan kohtuullisuutta. Hän ei osaa arvioida, koituuko muutoksesta ylimääräisiä lääkärikäyntejä vai ei. Samalla Pelkonen kuitenkin muistuttaa, että käytännössä kaikilla potilailla on jo hoitosuhde ja lääkehoidon jatkuvuudesta on siten mahdollista keskustella tässäkin yhteydessä.