Jääkö Hobitti-trilogia Peter Jacksonin viimeiseksi matkaksi Keski-Maahan?

Elokuvaohjaaja Peter Jackson sanoo, ettei Hobitti-trilogian pituutta ole lisätty rahastuksen takia. Ohjaaja kertoi Yle Uutisille, että hän saattaa palata Keski-Maahan vielä Bilbo Reppulin seikkailujen jälkeenkin. Ensimmäinen Hobitti-elokuva sai ensi-iltansa Suomessa puoliltaöin.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Hobitti.
Kuva elokuvasta Hobitti.Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and New Line Productions, Inc.

Kirjailija J.R.R. Tolkienin teokseen perustuvien Hobitti-elokuvien ensimmäinen osa, lähes kolmetuntinen _Odottamaton matka _on saanut ensi-iltansa Suomessa. Entistä tarkempaa digitaalista kuvaa hyödyntävä elokuvasarja on herättänyt arvostelua.

Trilogian pituutta on arveltu rahastuskikaksi, jonka pelätään näkyvän elokuvien laadussa. Ohjaaja Peter Jackson kiistää väitteet.

- Pituus kasvoi, koska kirjan henkilöhahmoja täytyi syventää. Henkilöiden tarinoiden kehittäminen lisäsi elokuvan kestoa.

Huippumenestyneiden _Taru sormusten herrasta _-elokuvien esiosan oli alun perin tarkoitus ilmestyä kahtena elokuvana. Sekin kuulosti pitkältä, sillä _Hobitti eli Sinne ja takaisin _on kirjana noin neljä kertaa lyhyempi kuin sitä seurannut monivaiheinen seikkailu.

Kuva elokuvasta Hobitti.
Kuva elokuvasta Hobitti.Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and New Line Productions, Inc.

Kepeämpi ja hauskempi Gandalf

Hobitti-trilogian seikkailu alkaa 60 vuotta ennen Sormusten herra-elokuvien tapahtumia. Rauhaa rakastava hobitti Bilbo houkutellaan mukaan vaaralliselle retkelle, jonka tavoitteena on palauttaa lohikäärme Smaugin anastama kääpiövaltakunta sen oikeille isännille.

Hobitin houkuttelee kolostaan Ian McKellenin tulkitsema, aiemmista elokuvista tuttu Gandalf. Harmaa velho on Hobitti-elokuvassa kirjan tunnelman tapaan entistä leikkisämpi.

- Keski-maa ei ole vaarassa, joten Gandalfilla on varaa rentoutua, McKellen sanoo.

Vanhalla iällään Gandalfina tunnetuksi tullut McKellen kertoi eilen sairastavansa eturauhassyöpää.

Kuva elokuvasta Hobitti.
Kuva elokuvasta Hobitti.Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. and New Line Productions, Inc.

Paluu Keski-Maahan, osa II

Ohjaaja Peter Jackson nousi Sormusten herra -elokuvien avulla nörttien sankariksi. Hobitti-elokuvan hän halusi ensin luovuttaa muiden ohjattavaksi, mutta palasi lopulta elokuvan peräsimeen.

- Halusinko jonkun muun tekevän tämän elokuvan? En oikeastaan... Tämä on kuitenkin Tolkien, yksi suurista englantilaisista kirjailijoista. Yksi suurista tarinoista, Jackson sanoo.

Hobitin _ja _Taru sormusten herrasta _-trilogian jälkeen Tolkienin valmiiksi kirjoittamista Keski-Maa-kirjoista vain yksi on vailla filmatisointia. _Silmarillion _on Keski-Maan maailmaa avaava useiden kertomusten ja syntytarinoiden kokoelma, jonka esikuvana on ollut _Raamattu.

Peter Jackson ei sulje pois mahdollisuutta, että hän saattaisi tarttua vielä tähänkin teokseen. Se vaatisi kuitenkin, että kirjailijan perikunnan kanssa päästään sopuun.

- Siihen voi mennä vielä monta vuotta. Ehkä, jos olen silloin vielä elossa. Kuka sen tietää, ohjaaja aprikoi.

Pasi Myöhänen, Lontoo