1. yle.fi
  2. Uutiset

Sallan Vuorikylä rakennettiin uudelleen tietokoneella

Sallassa Venäjän puolelle sodassa jäänyt Vuorikylä on rakennettu uudelleen. Kysymyksessä on kuitenkin virtuaalinen rakentaminen, tietokoneella tehty kylä. Serkukset Pekka Lassila ja Erkki Finni ovat perimätietoon, vanhoihin karttoihin ja 700 omaan maisemavalokuvaansa tukeutuen luoneet näkymän Vuorikylästä 70 vuotta sitten. Kirjassa kerrotaan myös Vuorikylän asukkaista ja suvuista.

Kotimaan uutiset
Vuorikylän tiivisti rakennettua keskustaa lintuperpektiivistä lännestä kuvattuna.
Vuorikylän tiivisti rakennettua keskustaa lintuperpektiivistä lännestä kuvattuna.Erkki Finni

Sallalaiset menettivät Vuorikylänsä jo 73 vuotta sitten. Elossa on vielä muutamia siellä rajan takana syntyneitä ihmisiä, kaikki tosin jo vanhuksia. Heidän lapsensakin ovat jo eläkeläisiä. Useat sukupolvet ovat kuulleet Vanhasta Sallasta ja aistineet esivanhempiensa kaipuun kotikyliinsä, Vuorikyläänkin.

Nyt Vuorikylään pääsee helposti, kiitos Pekka Lassilan ja Erkki Finnin - ja heidän kirjansa. Kirjan pääosassa on 50 värivalokuvaa, virtuaalisesti tehtyä kuvaa. Mutta eivät vain kuvat, vaan myös teksti valottaa koko silloisen Sallan, entisen Kuolajärven historiaa.

Tekijöiden juuret Vuorikylässä

Kirjan tehneillä serkuksilla Pekka Lassilalla ja Erkki Finnillä on juuret Vuorikylässä. Heidän vanhempansa syntyivät siellä. Pekka ja Erkki saivat kipinän kirjantekoon sukututkimuksen kautta ja kiinnostuksesta Sallan historiaan ja erityisesti Vuorikylan ihmisiin sekä heidän tarinoihinsa. Pekka kirjoitti ja Erkki valokuvasi ja käsitteli kuvat tietokoneella - istutti Vuorikylän virtuaaliseen maailmaansa.

Siellä se nyt on. Siellä ovat asuintalot, piharakennukset ja tallit, sekä julkiset rakennukset koulut, kasarmit ja sairasmajat. Ja tietysti löytyvät tarkat kuvaukset talojen rakentamisajankohdista ja niiden asukkaista sekä eri sukujen taustoista.

Muista vanhan Sallan kylistä samanlainen?

- Kovasti piti töitä tehdä, että tähän pisteeseen päästiin, sanoo Pekka Lassila ja selailee kirjaansa. Hänen mukaansa ihmiset ovat olleet kovasti niin innostuneita teoksesta ja sehän tietysti on palkitsevaa omakustanteen tekijöille.

Pekka Lassila ei tiedä, että jossakin olisi tehty vastaava työ.

- Kyllä tämä taitaa olla ihan ensimmäinen tällaisena toteutettu, hän arvelee.

Pekka Lassila ei pidä mahdottomana, että jostakin muustakin Sallan kylästä tehtäisiin tällainen virtuaalinen juttu. Hänen mukaansa se kävisi päinsä vaikka erillisenä kunnan hankkeena. Näitä historiallisia hankkeitahan on ja Sallassa tuo sotahistorian esilletuominen on saanut muutenkin paljon jalansijaa.

- Neuvoja ja sivustatukea tietysti annamme, jos halutaan. Mutta sanon vielä, että kova homma se on, Pekka Lassila tähdentää.

Pekka Vuorela antaa kirjalle "kympin"

Useat sukupolvet ovat kuulleet tarinoita vanhasta Sallasta ja aistineet esivanhempiensa kaipuun kotikyliinsä. Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla pääsivät vuorikyläläisetkin, joita myös vuorilaisiksi puhuteltiin, käymään vanhassa kotikylässään. Ensimmäisen kerran sitten sodan syttymisen, viiteenkymmeneen vuoteen.

Yksi siellä vanhassa Sallassa syntyneistä ja lapsuuden viettäneistä on nyt 85-vuotias Pekka Vuorela. Miten hän arvioi tuota kirjan sivulla avautuvaa kotikyläänsä, virtuaalista Vuorikylää? Mies sanoo olevansa aivan hämmästynyt siitä, mitä nykytekniikalla saadaan aikaan. Hän antaa kirjalle arvosanaksi "kympin".

Pekka Vuorela on 12-vuotias, kun Talvisota syttyi ja kotikylä piti jättää. Sotien jälkeen Pekka toimi poromiehenä ja Paliskuntain yhdistyksen palveluksessa työnjohtajana.

- Niin kirkkaat ovat muistikuvani, että silmissäni ihan näen sen Vuorikylän. Ja tuossahan se on nyt kirjan sivuilla, hän naurahtaa.

Eikä ole Pekka kotikyläänsä jättänyt. Kun sinne rajan taakse Venäjän puolelle ruvettiin pääsemään, niin mies on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen. Vielä tämän vuoden puolellakin on menossa tervehtimään ystäväänsä Sergei Gamiljovia sinne Vuorikylään.

- Hänellä on myös tämä kirja. Kunniapaikalla.

Lue seuraavaksi