1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuvien teko tyssäsi rahapulaan Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa on tuotettu jo pitkä liuta elokuvia ja tv-ohjelmia. Elokuvamaakunnaksi halajava alue tunnetaan myös elokuvafestivaaleista kuten Viscultista ja Rokumentista. Tänä vuonna kamera ei ole alueella kuitenkaan käynyt.

elokuvat
Veijarikomediassa myös tapellaan.
Veijarikomediassa myös tapellaan.YLE / Janne Ahjopalo

Elokuvanteossa on vietetty poikkeuksellista hiljaiseloa Pohjois-Karjalassa. Maakunnassa ei ole kuvattu tänä vuonna ainoatakaan pitkää elokuvaa. Parhaimmillaan alueella on kuvattu kolme elokuvaa vuodessa. Elokuva-alan hiljaiselon syinä on pidetty muun muassa julkisen rahoituksen hiipumista, yleistä taloustaantumaa sekä Suomen Elokuvasäätiön ja jakelukanavien kuten Ylen talouskuria.

Alueella etsitään nyt vakituista rahoituskanavaa, jolla saataisiin tulevaisuudessa vuosittain tehtyä kolme elokuvaa Pohjois-Karjalassa.

Niina Myller

- Elokuvatuotannot tarvitsevat aina oman rahoituksen kasaan ennen kuin ne pääsevät tulemaan alueille. Joillain tuotantoyhtiöillä on ollut vaikeuksia saada tukea Elokuvasäätiöltä, mikä on yksi suurimmista rahoittajista. Alueella etsitään nyt vakituista rahoituskanavaa, jolla saataisiin tulevaisuudessa vuosittain tehtyä kolme elokuvaa Pohjois-Karjalassa, Itä-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Niina Myller kertoo.

Elokuvamaakunnassa jaksetaan uskoa tulevaan. Maakuntaliitto vetää parhaillaan kehittämishanketta, jonka tavoitteena on luoda alueelle pysyvä ja EU-tuesta riippumaton elokuva-alan tuotantotukijärjestelmä. Mukana hankkeessa ovat myös yliopisto ja ammattikorkeakoulu. Elokuvakomission toimintaa on väläytetty osaksi Joensuun Seudun Kehittämisyhtiiö Josekin toimintaa.

- Sen uskallan jo sanoa, että ensi vuonna maakunnassa kuvataan taas elokuvaa, sanoo aluekehityspäällikkö Raimo Turunen, jonka mukaan Pohjois-Karjalaa on alustavasti kyselty kuvauspaikaksi ainakin kuuden elokuvan osalta.

Lue seuraavaksi