Hyppää sisältöön

Töölöläiset hakevat yhteistä säveltä asunnottomien kanssa

Sininauhasäätiön asumispalveluyksikön perustaminen Ruusulankadulle herätti ensin jyrkkää vastarintaa töölöläisten keskuudessa. Asumisyksikön henkilöstö tekee yhteistyötä naapuruston kanssa, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa.

Oma vuokra-asunto Ruusulankadun asumispalveluyksikössä auttaa entisiä asunnottomia saamaan elämänsä hallintaan.

Ruusulankadun asumisyksikkö sai ensimmäiset asukkaansa lokakuussa, ja tammikuussa yksikköön tulee kaikkiaan yli yhdeksänkymmentä asukasta. Lähikaupat ovat valittaneet näpistelyistä, mutta muuten alku vaikuttaa lupaavalta. Sininauhasäätiön henkilöstö ja naapurusto ovat perustaneet Hyvä naapuri -ryhmän, jonka tapaamisissa keskustellaan epäkohdista ja jaetaan tietoa.

- Meidät tämä alkuvaihe on yllättänyt myönteisesti, että on mennyt näin hyvin. Ympäristön vastustus oli todella kovaa, mutta kun epäluuloja on hälvennetty, asukkaamme ovat saaneet rauhassa kotoutua, Sininauhasäätiön yksikönvastaava Anu Kivistö kertoo.

Töölöläisten vastustus on johtunut siitä, että osalla asunnottomista on päihdeongelmia. Hanketta yli kymmenen vuotta luotsannut Jorma Soini ei kuitenkaan antanut periksi.

- Tilaisuuksissa, joissa kävin tapaamassa ympäristön asukkaita ja lähikoulun oppilaiden vanhempia sekä opettajia, oli pahimmillaan sellainen tunnelma, että he varmaan haluaisivat mestata minut.

Pro Töölö -liike keräsi Ruusulankadun asumisyksikköä vastustavaan addressiin 1600 nimeä, ja valituskierros vei hallinto-oikeuteen asti, mutta hanke selviytyi byrokratian rattaista hengissä. Sittemmin töölöläiset ovat tottuneet ajatukseen, kertoo Juhani Palanne Töölö-Seuran hallituksesta.

- Kun tämä talo on tänne tullut ja asukkaat ovat sisällä, niin ei tätä enää voi muuttaa. Nyt on vain löydettävä yhteinen ymmärrys talon asukkaiden sekä töölöläisten kesken. Yhdessä se sitten onnistuu tai ei onnistu.

.
.