1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vapo (konserni)

Vapo ei aio suodattaa humusta kemikaaleilla

Humusta yritetään suodattaa kiisteltyjen pintavalutuskenttien avulla. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan kenttien suodatusteho on huonosti ennakoitavissa.

Vapo (konserni)
Rekkaan lastataan turvetta
Yle

Vapo on taipunut tiukentuvan luvituksen ja määnkäytön ohjauksen takia lupaamaan vähemmän päästöjä ja tarkkoja päästömittauksia turvealueilta. Lisäksi yhtiö ei enää havittele tuotantoon luontoarvoltaan kaikkein arvokkaimpia suoalueita.

Yhtiön hallitus teki uusia linjauksia keskiviikkona rauhoitellakseen vesistöjen käyttäjiä ja luontoväkeä. Jo nyt uusissa luvissaan yhtiö joutuu mittamaan ja jatkossa siirtämään tuotantoa ainakin osittain ojitetuille soille pois arvokkailta ojittamattomilta soilta. Vapolla on vielä lupahakemuksia meneillään ojittamattomille soille, mutta niistä yhtiö luopuu uusien lupauksiensa myötä.

Päästöiltä ei jatkossakaan vältytä, myöntää Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

- Sieltä ei tule yhtään enempää kuin tällä hetkellä tulee niistä metsäojitetuista turvemaista joita siellä tällä hetkellä on, Yli-Kyyny sanoo.

Humuspäästöjä yritetään hillitä pintavalutuksella

Vapo yrittää myös tehostaa kiintoaineksen ja humuksen päästöjä vuodesta 2016 alkaen.

Uusien lupausten mukaan Vapo puhdistaa paljon puhuttaneet vesistöjä sameuttavat humuspäästöt vastamaan luonnon omaa päästötasoa. Humusta yritetään pintavalutuskenttien ja kosteikkojen avulla.

Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan pintavalutuskenttien humuksen suodattamisteho on hyvin epävarmaa ja vaikeasti ennakoitavissa. Humuksen vähentämisessä toimivin keino on kemikaalien käyttö. Vapon tavoitteena on käyttää kemikaaleja mahdollisimman vähän. Yhtiön mukaan ne muuttavat veden laatua. Sen lisäksi ne ovat kalliita.

Jo viime vuonna Vapo antoi lupauksen , jonka mukaan kahden seuraavan vuoden aikana kaikilla vanhoilla soilla käytetään parasta mahdollista puhdistustekniikkaa. Uudet ympäristöluvat edellyttävät sitä, mikä lopettaa joidenkin vanhojen soiden turvetuotannon kannattamattomana.

Lue seuraavaksi