Koe uusi yle.fi

Nordea, OP-Pohjola ja Danske Bank: Kulutusluototus yhä tasaista

Vaikka halut luotonottoon hiipuvat sekä kotitalouksissa että yrityksissä, otetaan kulutusluottoja edelleen vanhaan tapaan. Kulutusluotto on tyypillisesti esimerkiksi korttiluotto, remonttilaina tai autolaina.

talous

Finanssialan keskusliiton pankinjohtajille tekemän kyselyn mukaan kotitalouksien ja yritysten luotonottohalut ovat hiipumassa. Suurimmat pankit kertovat silti kulutusluottojen käyvän kaupaksi vanhaan malliin.

- Me emme tällä hetkellä ole nähneet mitään suuria muutoksia, ihan markkinan tasoista kehitystä meilläkin täällä on, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen.

Nummisen mukaan varovaisuus on kuitenkin kasvanut. Silti otetut velat on kyetty hoitamaan.

- Järjestämättömiä tai myöhässä olevia kulutusluottoja on parin prosentin verran, Numminen kertoo.

Liikepankin kanssa samoilla linjoilla on myös osuustoiminnallinen pankkiryhmittymä.

- Ei dramaattista muutosta, pientä kasvua, arvioi pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-Pohjolasta.

Kulutusluotoille on ottajia myös Sampo Pankin nimestä luopuneessa Danske Bankissa.

- Meillä ei ole näkynyt mainittavia muutoksia viime vuoteen verrattuna, sanoo Danske Bankin Vantaan konttoriryhmän johtaja Tommi Grönlund.

Nordean Nummisen mukaan tyypillinen kulutusluottojen viitekorko on kolmen kuukauden euribor. Tähän lisätään marginaali.

Vakuudellista halvemmalla

- Vakuudelliset luotot, joissa voi olla esimerkiksi asunto vakuutena, vaikkapa sohvakaluston ostoon tai remontointiin, liikkuu kolmen prosentin molemmin puolin. Vakuudettoman tai korttiluoton marginaalit pyörivät 7 - 8 prosentin tienoilla, Numminen toteaa.

Danske Bankissa korostetaan vakioehtoja.

- Jos puhutaan korttityyppisistä ratkaisuista, niin siellä on meillä vakioehdot ja siellä on kokonaiskorko 7 prosentin tasolla. Silloin kun se on vakuudellista, eli pankin riski on pienempi, puhutaan 3 – 4 prosentin tasosta, luettelee johtaja Grönlund.

OP-Pohjolasta muistutetaan haitarin leveydestä.

- Haarukka on suuri. Marginaali on alhaisin asuntovakuudellisissa kulutusluotoissa, joiden marginaali on minimissään reilu kaksi prosenttia, vakuudettomien luottojen marginaali on useita prosentteja, sanoo pankinjohtaja Hyttinen.

Kulutusluotto voi olla korttiluotto, remonttilaina tai vaikkapa autolaina. Luoton suuruus vaihtelee muutamasta tuhannesta useisiin kymmeniin tuhansiin.