Turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean raketin takia

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut Pohjois-Korean rakettilaukaisun. Turvaneuvosto aikoo jatkaa keskusteluja siitä miten se reagoi Pohjois-Korean toimeen. Valkoinen talo puolestaan vakuuttaa, että raketin laukaisulla tulee olemaan seurauksia.

Eteläkorealainen seurasi Pohjois-Korean raketinlaukaisua käsittelevää uutista Soulissa 12. joulukuuta 2012. Kuva: EPA / YONHAP

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut ylimääräisessä istunnossaan Pohjois-Korean sen viime yönä Suomen aikaa tekemän pitkän matkan raketin laukaisun takia.

Turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaan Marokon suurlähettilään Mohammed Loulichkin mukaan Pohjois-Korea syyllistyi laukaisullaan turvaneuvoston kahden päätöslauselman selvään loukkaamiseen. 

Vuonna 2009 turvallisuusneuvosto kielsi päätöslauselmallaan Pohjois-Korealta pitkän matkan rakettien laukaisut. Pohjois-Korean keväällä tekemän epäonnistuneen laukaisuyrityksen jälkeen turvallisuusneuvosto uhkasi jatkotoimilla, jos Pohjois-Korea yrittää jälleen laukaisua. 

Turvallisuusneuvosto aikoo jatkaa keskusteluja mahdollisista jatkotoimista.

Myös Pohjois-Koreaa yleensä puolustava Kiina kannatti nyt tuomitsevaa lausuntoa. Se voi kuitenkin halutessaan kaataa vetollaan mahdolliset pakotteet.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon - joka on Etelä-Korean entinen ulkoministeri - on myös tuominut laukaisun. Hänen mukaansa Pohjois-Korean tekemä koe vaarantaa alueen rauhan ja turvallisuuskehityksen.

Myös Yhdysvallat on odotetusti tuominnut Pohjois-Korean toiminnan. Valkoisen talon edustajan mukaan laukaisulla tulee olemaan seurauksia. Yhdysvallat aikoo keskustella muiden maiden kanssa kenoislta, joilla Pohjois-Koreaa voidaan rangaista ja eristää entisestään kansainvälisestä yhteistyötä.