Hans Christian Andersenin ensimmäinen satu löytyi

Tanskan kansallisarkiston kätköistä löytynyt satu kertoo talikynttilästä, joka ei löydä paikkaansa maailmassa. Sen arvellaan olevan Andersenin kouluvuosien tuotos.

kulttuuri

Tanskalaistutkija on löytänyt sattumalta Hans Christian Andersenin kirjoittaman ensimmäisen sadun Tanskan kansallisarkiston kätköistä.Kansallisarkiston johtaja Mads Peter Christensen kertoi Politiken-lehdelle, että tutkija lähestyi heitä löytönsä kanssa.

Talikynttilä-niminen satu kertoo tarinan kynttilästä, jonka on vaikea löytää paikkaansa maailmassa, kunnes tulukset ymmärtävät sen arvon ja sytyttävät sen sydänlangan. Sadusta puuttuu Andersenin myöhempien vuosien huoliteltu asu, joten sen uskotaan olevan peräisin hänen kouluvuosiltaan.

- Tämä on sensaatiomainen löytö, riemuitsi Odensen kaupunginmuseon Andersen-tutkija Ejnar Stig Askgaard.

- Osittain, koska sen täytyy olla Andersenin ensimmäinen satu, ja osittain, koska se osoittaa, että hän oli kiinnostunut saduista jo nuorena miehenä, ennen kirjailijavuosiaan, hän jatkoi.

Johtopäätökset on tarkastanut kaksi muutakin Andersen-tutkijaa.

Käsikirjoitus löytyi musteella kellastuneelle paperille kirjoitettuna. Kyseessä on "madame Bunkeflodin" perheen tekemä kopio alkuperäisestä, joka on kadonnut. Rouva Bunkeflod oli kirkkoherran leski ja hänen tiedettiin olleen aloittelevan kirjailijan uskottu tämän lapsuudessa.

Bunkeflodin perhe lähetti kopion sadusta toiselle Andersenille läheiselle perheelle, Plumeille. Sadun alussa lukee omistuskirjoitus "madame Bunkeflodille hänen uskolliselta H.C. Anderseniltaan", ja toisella rivillä lukee "P. Plumille ystävältään Bunkeflodilta".

Hans Christian Andersen (1805 - 1875) on maailman rakastetuimpia satusetiä. Hänen satujaan on käännetty 125 kielelle. Tunnetuimpia satuja ovat muun muassa Ruma ankanpoikanen, Pieni merenneito, Lumikuningatar, Pieni tulitikkutyttö ja Peukalo-Liisa.

Lähteet: AFP