Masentuneet iäkkäät tarvitsevat sairaalahoitoa muita useammin

Masennus saattaa altistaa iäkkäät masennuspotilaat monille sairauksille ja vaivoille, joiden takia he tarvitsevat sairaalahoitoa muita useammin. Heidän sairaalahoitonsa myös kestää tavallista pitempään, tuore tutkimus osoittaa.

Kotimaa

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä, ja sen perusteella masennusta potevat seitsemänkymppiset miehet joutuvat muiden kuin psykiatristen sairauksien takia sairaalahoitoon noin kaksi kertaa useammin kuin muut samanikäiset. Tämä havaittiin kahden vuoden seurannan aikana.

Masentuneet potilaat olivat hieman vanhempia, he tupakoivat enemmän ja olivat sairaampia kuin muut osallistujat, mutta nämä eivät selittäneet masennuksen ja sairaalajaksojen yhteyttä. Tutkijat pitävätkin luultavana, että masennus itsessään lisää miesten terveysriskejä. Masennusta sairastavat saattavat esimerkiksi laiminlyödä lääkityksiään ja hakeutua hoitoon muita myöhemmin, mikä lisää vakavia sairastumisia ja pidentää hoitojaksoja.

Tutkimukseen osallistui 5 400 keskimäärin 69-vuotiasta kotonaan asuvaa australialaismiestä, joista 340 sairasti kohtalaista tai vakavaa masennusta. Masentuneista 45 prosenttia hakeutui sairaalahoitoon vähintään kerran seurannan aikana. Muista miehistä vain 23 prosenttia tarvitsi sairaalahoitoa kaksivuotisen seurannan aikana.

Lähteet: Duodecim