1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Skype poistaa välimatkan musiikinopetuksesta

Kun opettaja on satojen kilometrien päässä oppilaista, on opettaminen haastavaa. Onneksi on internet, jonka avulla oppi saadaan perille. Huuliharpun soiton opettaja Jimmy Träskelin näyttää mallia päätteensä edessä Keski-Pohjanmaalla ja oppilaat toistavat perässä Pohjois-Karjalassa.

Kuva: Jimmy Träskelin

Soittotunti internetin välityksellä on haastava, mutta hyödyllinen. Sen avulla pystytään pitämään kontaktia kauempana asuviin oppilaisiin viikoittain.

Jimmy Träskelin on opettanut huuliharpun soittoa jo tovin muutamalle Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun oppilaalle.

- Etäisyyden vuoksi on ollut pakko keksiä keino pitää tunteja. Toki osa tunneista pidetään livenä, noin kerran kuussa, mutta olemme ottaneet käyttöön Skype-ohjelman, jonka avulla on voitu pitää videopuhelutunteja.

Haasteita virtuaalisesta soittotunnista ei puutu. Asioita ei pysty näyttämään kädestä pitäen vaan neuvot on annettava sanallisesti.

Yhteissoiton mahdollisuuden puuttumista Träskelin harmittelee.

- Nykypäivän internet-yhteydet eivät riitä siihen, että molempiin suuntiin tulisi ääni ja kuva samanaikaisesti. Minä ensin opettajana soitan jonkin pätkän ja oppilas sen jälkeen. Sitten pystyn sanallisesti kommentoimaan sitä. Mutta se yhteissoitto on poissuljettu.

Monipuolinen paketti

Soittotunnin ajankohta ei aina ole kiveen hakattu. Silloin kun yhteys pätkii, on tilanteeseen sopeuduttava.

Netti mahdollistaa jatkuvan kontaktin, ja tarkempaa työtä voidaan tehdä sitten livetuntien aikana.

Jimmy Träskelin

- Silloin tällöin ei ole ollut käytettävissä tarpeeksi nopeaa yhteyttä ja on jouduttu sulkemaan kuva ja toimimaan pelkän äänen varassa. Tällaisten epävarmuustekijöiden äärellä ollaan, kun internet ei ole täydellinen.

Virtuaalinen etäopetus ja kuukausittainen tapaaminen tosi elämässä täydentävät toisiansa.

- Yhdistelmänä tämä on monipuolinen paketti! Netti mahdollistaa jatkuvan kontakin, ja tarkempaa työtä voidaan tehdä sitten livetuntien aikana.

Tulevaisuudessa voi Träskelinin mukaan olla hyvin mahdollista, että soittotunteja järjestetään yhä enenevässä määrin virtuaalisesti. Esimerkiksi huuliharpun alkeet voi hyvin opettaa netin kautta.

- Toivoisin kuitenkin, ettei siihen tarvitsisi mennä. Se konkreettisessa, elävässä maailmassa kohtaaminen on kuitenkin aivan oma asiansa.