1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanin hävittäjät uhittelivat kiinalaiskoneelle saarikiistassa

Ensimmäisen kerran ilmavoimat ovat olleet mukana Kiinan ja Japanin saarikiistassa. Maiden välit ovat kiristymässä edelleen.

Ulkomaat

Japanin ja Kiinan välinen kiista kiristyi jälleen yhden askeleen, kun japanilaiset hävittäjät karkottivat alueelle tulleen kiinalaiskoneen.

Tapahtumat käynnistyivät torstaiaamuna, kun saarten lähellä partioivat Japanin rannikkovartioston alukset havaitsivat saaria lähestyneen kiinalaisen Y-12-meritiedustelukoneen.

Japanin ilmavoimat lähetti heti paikalle kahdeksan F-15-hävittäjää, jotka myöhemmin kertoivat karkottaneensa kiinalaiskoneen.

Maiden välit ovat kiristyneet äärimmilleen sen jälkeen, kun japani osti yksityisiltä omistajilta kiistellyn saariryhmän, joita japaniksi kutsutaan nimellä Senkaku ja kiinaksi nimellä Diaoyu. Saaret ovat asumattomat, mutta niiden läheisellä merialueella on merkittäviä raaka-aine-esiintymiä.

Japanin itsepuolustusvoimien lausunnon mukaan kiinalaiskoneen tunkeutuminen alueelle oli "erittäin valitettavaa". Kiinan ulkoministeriön mukaan koneen lento oli "täysin normaali".

Kyseessä on ensimmäinen kiistaan liittyvä välikohtaus, kun mukana ovat ilmavoimat. Molempien maiden laivastojen alukset ovat vuoron perään käyneet saarten tuntumassa, mutta vetäytyneet myöhemmin.

Lähiajat voivat muutenkin kiristää maiden välejä. Japanissa järjestetään muutaman päivän kuluttua vaalit, joissa konservatiivisen liberaalidemokraattisen puolueen ennustetaan nousevan uudelleen valtaan kovaa linjaa edustavan Shinzo Aben johdolla.

Kiinassa puolestaan vietetään tänään torstaina japanilaismiehityksen yhteydessä tapahtuneen Nankingin verilöylyn muistojuhlaa. Japani valtasi 13.12.1937 Kiinan silloisen pääkaupungin Nankingin. Valtausta seuranneen kuuden viikon aikana japanilaiset surmasivat jopa 300 000 kaupungin asukasta ja kiinalaista sotilasta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi