yle.fi-etusivu

Ylen kunnianloukkauskäsittely Sloveniassa jatkuu

Vuosi sitten Ljubljanan käräjäoikeus tuomitsi Ylen ja MOT-ohjelman toimittajan Magnus Berglundin 15 000 euron vahingonkorvaukseen Slovenian pääministerin kunnian loukkaamisesta. Yle valitti päätöksestä. Nyt juttu siirtyy takaisin alioikeuteen, mutta uuden käsittelyn aikataulusta ei ole tietoa.

Kotimaa

Ylen ja MOT-ohjelman toimittajan Magnus Berglundin Sloveniassa saaman kunnianloukkaustuomion käsittely siirtyy korkeimmasta oikeudesta uudelleen alempaan oikeuteen.

Ljubljanalaisen korkeamman tuomioistuimen mukaan alempi tuomioistuin ei ottanut huomioon kaikkia asiaan vaikuttavia todisteita.

Berglund katsoo, että alkuperäinen tuomio on nyt hylätty. Hän on hyvillään korkeamman oikeuden päätöksestä, mutta käsittelyn siirtyminen lähtöruutuun on hänen mielestään huono uutinen.

Ylen Mediasääntelyn päällikkö Kirsi-Marja Okkosen mukaan tuomiota ei ole hylätty, vaan se on ainoastaan siirretty alioikeuteen. Uusimman päätöksen perustelut selviävät tarkemmin sitten, kun päätös saadaan käännettyä. Käsittelyaikataulu on vielä avoin.

Tapaus liittyy syksyllä 2008 esitettyyn Ylen MOT-ohjelmaan Totuus Patriasta. Ohjelman mukaan Patria olisi maksanut lahjuksia Slovenian puolustusministeriön virkamiehille ja pääministeri Janez Jansalle yhteensä 21 miljoonaa euroa.

Slovenian entinen pääministeri Jansa kiisti väitteet. Hän vaati 1,5 miljoonaa euron korvauksia Yleltä, MOT-ohjelman toimittaneelta Magnus Berglundilta ja kahdelta ohjelmassa haastatellulta slovenialaiselta.

Uudessa käsittelyssä alioikeutta vaaditaan selvittämään ohjelman taustat tarkemmin.