1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maistuisiko kuppi kahvia viidellä eurolla vai 50 sentillä?

Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelma kysyi verkossa kahvikupin hintoja ympäri Suomea. Kalleimmat kahvit juodaan Helsingissä, halvalla kupin kahvia saa markettien kahviloista.

Kotimaan uutiset

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Halvimmat kahvit on merkitty vihreillä pallukoilla, keskihintaiset keltaisilla ja kalleimmat punaisilla.

Kuningaskuluttaja etsi verkkolomakkeen avulla Suomen kalleinta kahvikuppia syksyllä noin puolentoista kuukauden ajan. Vastauksia tuli kaikkiaan reilut sata kappaletta.

Kahvilasta ostetun kahvikupin hintaan vaikuttavat monet seikat, joten hinnoissa on merkittävää vaihtelua. Tulosten mukaan kahvilasta tai ravintolasta ostetun kahvikupin hinta vaihtelee 40 sentistä viiteen euroon ympäri Suomea.

Helsingissä hinnat huipulla

Kyselyn kalleimmat kahvit löytyivät Helsingistä, jossa oli kaksi melkein viiden euron kahvikuppia: ydinkeskustan Hotelli Tornin Ateljee Barissa (4,80 euroa) ja Meilahden kartanossa sijaitsevassa Tamminiementien kahvilassa (5 euroa).

- Tämä on suosittu turistikohde, ja tänne on vapaa pääsy kaikille, ilman ostopakkoa. Kahvikupin ja muiden drinkkien hinnassa on myös tätä pääsymaksua, puolustaa Hotelli Tornin ravintolapäällikkö Riitta Liikamaa.

Hotellin Ateljee Bar sijaitsee korkealla Helsingin kattojen yläpuolella. Näköaloja voi ihailla myös terassilta. Lisäksi Tornin kahvin hintaan kuuluu santsikuppi ja suklaakonvehti.

- Kyllä tällainen upea näköala tietysti vaikuttaa kahvin hintaan, Liikamaa jatkaa.

Meilahdessa maksetaan tunnelmasta, vanhat romanttiset huvilat ja antiikkihuonekalut tuovat viiden euron kahvikuppiin tunnelmalisää. Myös santsikupin saa samaan hintaan.

Pääkaupunki oli kyselyn vastausten mukaan ylipäänsä kallein paikka juoda kahvia, kaikki yli neljän euron kahvikupit löytyivät Helsingistä.

Marketeista saa halpaa kahvia

Vastausten perusteella kahvikupin keskihinta Suomessa on 2,14 euroa, mutta hinnoissa oli paljon vaihtelua. Halvinta kahvia löytyi Turun Kupittaan Citymarketista, josta pahvikupillisen peruspaahtoa saa 40 sentillä. Alle eurolla kahvikupillinen irtosi vain marketeissa ja opiskelijakahviloissa.

Kyselyn mukaan myös suomalainen santsikuppikulttuuri vaihtelee paljon. Toisissa paikoissa toinen kuppi sisältyy hintaan, ja toisissa paikoissa siitä pitää maksaa. Joiltakin tiskeiltä santsikupin saa kauniisti pyytämällä.

Kuningaskuluttaja kokosi kaikki kyselyn tulokset Suomen kartalle, josta voi katsoa kahvikupin hinnan, ostopaikan ja mahdollisen tiedon santsikupista. Lomakkeella saatuja tietoja on tarkistettu pistokokein.

Lisää asiasta illan Kuningaskuluttajassa TV 1:ssä klo 19.30.

Lue seuraavaksi