1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjastokoirat auttavat selättämään lukihäiriön

Tutkimuksen mukaan koiralle lukeminen rentouttaa ja saa mielihyvähormonit liikkeelle. Lukuhetki karvakorvaisen kuulijan kanssa on mukavaa vaihtelua kelle tahansa, mutta erityistä apua siitä on lukivaikeuksista kärsiville.

Kirjastokoirat Lempi ja Luru Kämmenniemen kirjastossa
Kuuntele juttu tästä! Anna Sirén kävi lukemassa uuteen työpaikkaansa tutustuville Lempille ja Lurulle.
Kirjastokoirat Lempi ja Luru Kämmenniemen kirjastossa
Kuuntele juttu tästä! Anna Sirén kävi lukemassa uuteen työpaikkaansa tutustuville Lempille ja Lurulle.

Kämmenniemen kirjastossa aloittavat vuoden alussa työnsä Tampereen tiettävästi ensimmäiset lukukoirat. Kääpiösnautserineidit Lempi ja Luru ovat ennalta sovittuina päivinä varattavissa vartiksi per lukija. Koirien tehtävänä on yksinkertaisesti kuunnella.

- Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla toimii jo useampia kirjastokoiria. Niille lukeminen rentouttaa ja rohkaisee esimerkiksi lukihäiriöstä kärsivää lukemaan ääneen, sillä koira on kärsivällinen kuulija, joka ei arvostele. Koiran läsnäolo myös lisää mielihyvähormonin eritystä, kertoo Lempin ja Lurun emäntä Eeva Kahilaniemi-Parkkola.

Pehmokoirakin lyö aikuisen

Kahilaniemi-Parkkola pyörittää Terälahdessa Voimatassu-nimistä yritystä, joka tarjoaa eläinavusteisia palveluita sosiaali-, terveys-ja kasvatusaloille.

Ulkomailla koiria käytetään kasvatustyössä jo yleisesti, mutta Suomessa ala on toistaiseksi hieman lapsenkengissä. Lukukoirien teho on kuitenkin täälläkin todistettu myös tieteellisesti.

- Turun seudulla on tehty aiheesta kaksi gradua. Tutkimuksissa oli kaksi ryhmää, joista toisessa lapset lukivat ääneen pehmokoiralle ja toisessa oikealle koiralle. Aidolle eläimelle lukeneiden tulokset olivat parempia. Yllättävää kyllä myös pehmokoiralle lukeminen on tehokkaampaa kuin vaikkapa aikuiselle lukeminen, Eeva Kahilaniemi-Parkkola kertaa tutkimusta.

Hiljaisuus tiessään

Kääpiösnautseri on eläväinen ja haukkuherkkäkin rotu, mutta Lempi ja Luru ovat omistajansa mukaan erityisen ihmisystävällisiä ja -rakkaita.

- Nämä kaksi ovat tunnekoiria, jotka tunnistavat ihmisen mielentilan nopeasti. Ne ovat omien lasteni kanssa siedättyneet hyvin meteliin ja istuvat uskollisesti kotona kuuntelemassa kun lapsi tavuttaa kuvakirjaa, Eeva Kahilaniemi-Parkkola hymyilee.

Koirien pesti alkaa tammikuussa, mutta Lempi ja Luru kävivät tutustumassa uusiin työtiloihinsa Kämmenniemen kirjastossa jo joulukuussa. Jokainen hyllynväli nuuskittiin, ja tutuksi tuli myös niiden tuleva lukunurkkaus takahuoneessa.

Nämä kaksi ovat tunnekoiria, jotka tunnistavat ihmisen mielentilan nopeasti.

Eeva Kahilaniemi-Parkkola

Tavallisesti hyvin hiljainen kirjastomiljöö sai Lempin ja Lurun myötä hieman erilaisen äänimaiseman. Kämmenniemen kirjaston kirjastosihteeriä Maija Juven-Mikkolaa se ei haitannut.

- Minusta tämä on vain mukavaa! Suomalaiset suhtautuvat usein eläimiin vähän turhankin nuivasti, mutta täällä tästä tuskin tulee ongelmaa. Kämmenniemeläiset ovat ihania asiakkaita, eikä meidän kirjastomme ole mikään pyhä paikka, jossa pitäisi olla ihan hipihiljaa.