Koe uusi yle.fi

Hamina luopumassa kehittämisyhtiön palveluista

Hamina on irtisanomassa palvelusopimuksen Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin kanssa. Kaupunginjohtajan mukaan yhtiön tulisi panostaa enemmän kuntakohtaisiin hankkeisiin.

Kotimaa
Hannu Muhonen
Jaakko Rantala / Yle

Haminan kaupunginhallitus päättää perjantaina siitä, irtisanooko kaupunki sopimuksen palvelujen ostosta kehittämisyhtiö Cursorin kanssa. Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen esittää sopimuksen irtisanomista.

- Olemme tyytymättömiä nykyiseen sopimukseen. Hanketoiminta on yhtiössä liian laajaa ja tulokset ovat varsin vaatimattomat, Muhonen sanoo.

Muhonen haluaisi, että Cursor supistaisi hankemaailmaa ja kohdentaisi resursseja entistä enemmän kuntakohtaisiin hankkeisiin ja käytännön työhön.

- Yhtiö on sitä varten, että saamme uusia työpaikkoja ja myös pitämään nykyiset työpaikat. Sille sektorille tarvitaan lisää potkua ja muutenkin yhtiön kehittämisen aika on tullut.

Hanketoiminta on yhtiössä liian laajaa ja tulokset ovat varsin vaatimattomat.

Hannu Muhonen

Hamina maksaa Cursorille vuosittain noin 30 euroa asukasta kohden eli noin 650 000 euroa. Kuudessa vuodessa Hamina on siis pumpannut Cursoriin liki neljä miljoonaa euroa.

- Vastine ei ole ollut riittävä. Kaupungissa on useita painopistealueita, joihin tarvittaisiin kehittämisrahaa, kuten satama, Tervasaari, keskusta ja Summan risteys, Muhonen luettelee.

Muhonen haluaa koota kunnat sopimusneuvotteluihin

Sopimuksen irtisanomisaika on kaksi vuotta. Sen aikana Muhonen haluaisi, että Etelä-Kymenlaakson kunnat perustaisivat yhteistyöryhmän, johon jokainen kunta valitsisi edustajan.

- Ryhmä koordinoisi yhteistä elinkeinopolitiikkaa ja neuvottelisi uudet kuntasopimukset Cursorin kanssa. Uskomme, että Etelä-Kymenlaakson kunnat lähtevät tähän mukaan.

Muhonen uskoo, että kaupunginhallitus tekee perjantaina yksimielisen päätöksen Cursorin ja kaupungin välisen sopimuksen suhteen. Asia on ollut esillä jo jonkin aikaa, mutta neuvotteluissa ei ole päästy sopuun.

- Meillä ei ollut luottamusta siihen, että Cursor lähtee uudistamaan omaa toimintaansa.

Muhonen muistuttaa, että Cursorissa on silti myös paljon hyvää. Haminassa on oltu tyytyväisiä esimerkiksi elinkeinoneuvontaan ja yritysten perustamiseen.

Cursorin toimitusjohtaja Hannu Karavirta ei halunnut kommentoida asiaa.