Joka kymmenes lapsi kärsii unenaikaisista hengityshäiriöistä

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että unihäiriöiden riskiä lisäävät lapsilla tietyt pään ja kasvojen alueen piirteet. Toisin kuin aikuisilla, ylipainolla ei näyttäisi olevan merkitystä oireiden syntyyn.

terveys
YLE Etelä-Karjala

Uniapnean ja muiden unenaikaisten hengityshäiröiden synnystä on saatu uutta tietoa. Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan joka kymmenes 6 - 8-vuotias lapsi kärsii unenaikaisista hengityshäiriöstä.

Häiriöitä lisäävät kuopiolaistutkimuksen mukaan lapsen suurentuneet nielurisat, ristipurenta ja kupera kasvojen muoto. Toisin kuin aikuisilla, pienillä lapsilla ylipaino ei näyttäisi olevan yhteydessä hengityshäiriöihin. Tutkimukseen osallistui yli 500 koulunsa aloittavaa lasta, jotka olivat edustava otos ikäluokastaan.

Tutkimus on merkittävä, sillä unihäiriöiden riskin tunnistaminen jo varhain helpottaa oireiden hoitamista ennen taudin pahenemista. Häiriöiden tunnistaminen ja hoito onnistuu parhaiten hammaslääkäiden, lastenlääkäreiden ja korva-nenä-kurkkutautien erikoislääkäreiden sekä lasten vanhempien yhteistyönä. Tutkimus antaa myös viitteitä siitä, että osa aikuisena uniapneatautiin sairastuvista voitaisiin tunnistaa jo lapsena.

Uniapnea yhteydessä oppimisvaikeuksiin

Unenaikaisten hengistyshäiriöiden oireisto vaihtelee lievästä kuorsauksesta uniapneatautiin, jossa on yöllisiä hengityskatkoksia. Sen lisäksi lapsilla se saattaa aiheuttaa muun muassa ylivilkkautta, keskittymis- ja oppimisvaikeuksia sekä kasvun hidastumista.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus oli osa biolääketieteen yksikön johtamaa Lasten liikunta ja ravitsemus -hanketta. Tutkimustulokset on julkaistu arvostetussa lastentautien tutkimukseen keskittyvässä European Journal of Pediatrics -lehdessä.