1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kiista insuliinin hinnasta uhkaa kymmeniätuhansia diabeetikoita

Lääkeyhtiön ja ministeriön kiista suositun insuliinivalmisteen hinnasta uhkaa lopettaa korvaukset Levemir-insuliinilta. Diabetesliitto vaatii kiistan osapuolia vielä etsimään ratkaisua, jotta kymmenientuhansien ihmisten toimivaa hoitoa ei tarvitsisi muuttaa.

Kuva: Yle

Diabetesliitto on erittäin huolestunut Sosiaali- ja terveysministeriön lääkkeiden hintalautakunnan päätöksestä, jonka mukaan kauppanimellä Levemir myytävän detemir-insuliinin korvaavuutta ei jatketa. Jos päätöstä ei muuteta, käytännössä kaikki Levemir-insuliinin käyttäjät joutuvat vaihtamaan johonkin muuhun insuliiniin.

- Tämä on huolestuttavaa. Tyypin 1. diabeetikoista iso osa käyttää detemirinsuliinia. Kaikkiaan insuliinin käyttäjiä on noin 40 000, sanoo Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Levemir on yleinen insuliini, koska sitä on joustava käyttää ja sen annostelua on helppo muuttaa. Siksi sitä Ilanne-Parikan mukaan määrätään usein. Helppokäyttöinen insuliini parantaa diabeetikoiden terveydentilaa, ja hyvä hoito parantaa eliniän ennustetta ja elämänlaatua huomattavasti.

- Lapsidiabeetikoilla Levemir on yleisin insuliini. Useille diabeetikoille se on ainoa sopiva insuliini. Tyypin 1. diabeetikoille insuliini-hormonia korvaava hoito on elintärkeä. Ilman insuliinia diabeetikko kuolee nopeasti, Ilanne-Parikka sanoo.

Taustalla ministeriön ja lääkeyhtiön taistelu hinnasta

Kela-korvattavuus loppuu, koska lääkeyhtiö Novo Nordisk ei hyväksy hintalautakunnan edellyttämää ylimääräistä yhden prosentin hinnanalennusta Levemirille. Yhtiö on hyväksynyt jo viiden prosentin alennuksen, joka oli seurausta hallituksen päättämästä lääkekorvauksiin kohdistetusta säästöstä.

Insuliinin vaihtaminen on hurjan iso operaatio sekä henkilön itsensä että terveydenhoidon kannalta

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka

Uudessa hinnantarkastuksessa lääkkeelle vaadittiin vielä yhden prosentin alennusta ehtona korvattavuuden jatkumiselle. Hintalautakunnan johtaja Lauri Pelkonen on kertonut käsityksenään, että markkinoilla on Levemiriä halvempia insuliineja.

Lisäksi Pelkonen korostaa, että diabeetikoilla on hoitosuhde lääkäriin, joten insuliinin vaihtamisesta voi keskustella lääkärikäynnillä. Lisäksi jokainen voi ostaa insuliininsa itse, mutta ilman Kela-korvausta insuliini on erittäin kallista: yksi ostos voi maksaa satoja euroja.

Diabetesliitto: Insuliinin vaihtaminen ei ole helppoa

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka toteaa, että insuliinivalmisteen vaihtaminen vaatii aina tehostettua hoitojaksoa eikä ole helppoa.

- Insuliinin vaihtaminen on hurjan iso operaatio sekä henkilön itsensä että terveydenhoidon kannalta, Ilanne-Parikka sanoo.

Insuliini laskee veren sokeritasoa, ja eri insuliinit toimivat eri tavalla. Siksi valmisteesta toiseen siirtyminen saattaa tuottaa yllättäviä ongelmia.

- Kaikki insuliinit eivät sovi kaikille. Toinen insuliini ei välttämättä sovi diabeetikolle lainkaan.

Vaihdostakin tulee kustannuksia yhteiskunnalle

Ilanne-Parikan mukaan insuliinin vaihtaminen vaatii henkilökohtaisen suunnitelman insuliinin vaihtamisesta. Vaihto tarkoittaa muutaman kuukauden tehostettua verensokerin seurantaa ja annosten säätämistä sekä toistuvia käyntejä hoitajan tai lääkärin luona.

Matalat sokeritasot voivat aiheuttaa tajuttomuutta ja vakavimmassa tapauksessa kuoleman. Toisaalta jos insuliini ei vaikuta, verensokeri nousee erittäin korkealle ja aiheuttaa vakavia vaurioita elimistössä. Huonossa hoidossa oleva diabetes lisää myös riskiä joutua sairaalahoitoon.

Vastustamme tällaista hoidon osaoptimointia: jos jossakin säästetään, niin kustannukset voivat muualla tulla moninkertaisina.

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka

- Insuliinien vaihto näin laajassa mitassa tulisi varmasti yhteiskunnalle kalliiksi. Vastustamme tällaista hoidon osaoptimointia: jos jossakin säästetään, niin kustannukset voivat muualla tulla moninkertaisina. Lääkekustannukset ovat nousseet ja säästöjä pitää hakea. Tässä niitä haetaan väärästä paikasta, Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka sanoo.