VR hylkäsi tappiollisen bussiyhtiön kaupan

Helsingin Bussiliikenteen tuleva kohtalo on edelleen avoin. VR:n ja kaupungin neuvottelut bussiyhtiön kaupasta ovat päättyneet. Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsittelee yhtiön tulevaisuutta maanantaina.

Kotimaa
Mies menossa bussiin
Yle

Helsingillä on ollut kiire ratkaista vuosia tappiota tehneen yhtiön tilanne.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan bussiyhtiön talous on syksyn aikana kohentunut, mutta ongelmia on edelleen runsaasti.

- Bussiliikenteen taloudessa on tapahtunut parannusta, mutta vaatii vielä paljon töitä pidemmän päälle. Nollatulokseen, saatika plussatulokseen on silti vielä pitkä matka. Talouden kannalta tämä kulunut syksy on silti ollut parempi.

Bussiliikenteen taloudessa on tapahtunut parannusta, mutta vaatii vielä paljon töitä pidemmän päälle

Pekka Sauri

Saurin mukaan tilannetta ei silti yhtään helpota se, että Helsingin kaupungin maksamasta tuesta Helsingin Bussiliikenteelle, on tehty kantelu Euroopan komissiolle.

- Komissio nyt tutkii, että onko kaupungin maksama tuki laitonta vai ei, Sauri kertoo.

Kulurakenne huomattavasti raskaampi

Helsingin Bussiliikenteen ongelmat johtavat aikaan jolloin Bussiliikenne oli osa HKL-liikennelaitosta. Kun yhtiö osakeyhtiöitettiin, niin kaikki sopimukset ja käytännöt tulivat mukana. Niiden johdosta Helsingin Bussiliikenteen kulurakenne on huomattavasti raskaampi kuin yksityisten bussiyhtiöiden, jotka ovat mukana tässä HSL-alueen kilpailussa.

- Kaikki bussiyhtiöt tekevät tappiota tällä alueella. Siinä mielessä Helsingin Bussiliikenne ei ole yksin.

Kaupunki on selvittänyt myös mahdollisuutta HKL:n raideliikenteen ja Helsingin Bussiliikenteen yhdistämistä.

VR:n ja kaupungin neuvottelujen kariutumisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.