Koe uusi yle.fi

Kauppa-auto on vertaansa vailla

Väestön ikääntyminen pitää kauppa-auton pyörät pyörimässä Etelä-Savossa. Esimerkiksi Kangasniemellä paikallisella kauppiaalla on sopimus kunnan kotihoidon kanssa ja kauppa-auto tuo asiakkaan ostokset jääkaappiin saakka. Vaikka kauppa-autot ovat käymässä vähiin, uskoo kauppias kauppa-autoilla riittävän asiakkaita myös tulevaisuudessa.

Kotimaa
kauppa-auto
Kauppias Petri Huoponen rahastaa kauppa-auton asiakasta Kangasniemellä.Kalle Pallonen / Yle

Suomen uusin kauppa-auto löytyy Kangasniemellä. 40 vuotta kauppa-autoa pitänyt Kutemajärven kauppa hankki uuden auton marraskuussa.

- Ehkä minun pelastus on että minä en osaa laskea. En saanut mitään järkeviä laskuja tehtyä, niin ajattelin, että on se hommattava kun oli sellainen tuntuma ja tieto, että töitä on, kertoo Kauppias Petri Huoponen.

Kesä tuo mukanaan kesäasukkaat ja samalla kauppa-autoon lisää jäätelön ostajia. Talvella asiakkaita on vähemmän mutta kuitenkin riittävästi. Kutemajärven kaupalla on ollut jo useamman vuoden sopimus Kangasniemen kunnan kotihoidon kanssa ja etukäteen tilatut ostokset tuodaan asiakkaan jääkaappiin saakka.

Kauppa-auto kulkee Mikkeliin saakka

Kutemajärven kaupalla on kotihoidon asiakkaita myös Mikkelissä, missä toiminta on kasvamassa lähitulevaisuudessa. Palvelusta on hyötyä myös kunnalle. Mikäli kauppias ei toisi tuotteita asiakkaalle saakka, lisäisi se hoitajien työtä merkittävästi.

- Joskus kauan sitten on jouduttu ihan tuolla Kangasniemen kaupoissa käymään ja se on aika työlästä ollut. Siinä on mennyt useampi tunti kun on kerätty kaikki tavarat, kertoo lähihoitaja Eija Paappanen.

- Tämä on ihan vertaansa vailla. Jos on vähänkään vikaa jaloissa ja on huono kulkemaan, niin ei jaksa mennä. Ne on kaikki kirkolla ne kaupat, kertoo palvelutalossa asuva Helvi Ojala.

Kauppa-autojen mielletään kulkevan maaseudulla mutta yhä useammin kauppa-auton asiakkaat löytyvät taajamistaja. Ja vaikka kauppa-autot ovat käymässä vähiin, niin kauppias uskoo kauppa-autojen tulevaisuuteen.

- On puhuttu, että kauppa-autot on historiaa mutta minä olen kyllä sitä mieltä, että ne saattaa olla myös tulevaisuutta, pohtii kauppias Petri Huoponen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Perheväkivalta

12 naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena viime vuonna – Näin asiantuntijat puuttuisivat väkivaltaan

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!