yle.fi-etusivu

Metsästystä halutaan tiukentaa Kolovedellä

Koloveden kansallispuisto Etelä-Savossa aiotaan lähes kaksinkertaistaa. Samalla alueella metsästämistä rajoitettaisiin.

Kotimaa
Kuva Koloveden luontopolulta Etelä-Savossa.
Koloveden luontopolku Etelä-Savossa.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Hallitus on tänään ehdottanut lakimuutosta, jolla Koloveden kansallispuistoon tulisi yli 3 500 hehtaaria lisää vesialueita ja mannerrantoja. Laajennuksen myötä kansallispuisto kasvaisi 5 834 hehtaarin suuruiseksi.

Samalla Koloveden kansallispuiston rauhoitussäännökset muutettaisiin nykylain tasolle, kuten perustuslaki nykyään edellyttää. Se tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi hirven metsästämistä alueella tiukennettaisiin.

Vain paikalliset saavat ampua

Metsästäminen olisi lakiin säädetyllä poikkeuksella luvallista vain paikallisille asukkaille. Yleensä metsästys on eteläisen Suomen kansallispuistoissa kielletty. Metsästyskäyttöön on ehdotettu pääsääntöisesti alueita, joissa ei synny ristiriitaa muun käytön ja metsästyksen välille.

- Lakiin on säädetty poikkeuslupa metsästämiseen yhteistyössä paikallisten metsästysseurojen kanssa. Katsoimme, että metsästäminen alueella on saavutettu etuisuus, joten se haluttiin säilyttää, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander Ympäristöministeriöstä kertoo.

Metsästysseuroihin kuuluvat muualla kuin paikkakunnalla asuvat eivät kuitenkaan saisi enää jatkossa ampua hirviä kansallispuiston alueella.

- He voivat kyllä osallistua hirven ajamiseen muin tavoin, Flander toteaa.

Jopa puolen miljoonan tulot matkailusta

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin mukaan laajennus mahdollistaa entistä paremmin opastus- ja virkistyspalvelujen kehittämisen alueella. Flanderin mukaan kansallispuisto voi tuoda alueelle noin 500 000 euron tulot vuosittain matkailun myötä.

- Kolovesi on kansainvälisesti tunnettu etenkin rauhallisena melonta-alueena, Flander kertoo.

Lisäksi vesialueen liittäminen suojelualueeseen tukisi erityisesti saimaannorpan suojelua, sillä Koloveden kansallispuisto on norpalle erittäin tärkeä elinympäristö.

Kansallispuisto sijaitsee Enonkosken ja Heinäveden kuntien sekä Savonlinnan kaupungin alueella. Sekä Koloveden nykyinen kansallispuisto että ehdotetut lisäalueet ovat valtion omistamia ja sisältyvät pääosin Natura 2000 -verkostoon ja rantojensuojeluohjelmaan. Lisäksi kansallispuistoon ehdotetaan liitettäväksi Nahkiaissalon alueesta osa, joka on suojeltu METSO-ohjelman avulla.

Seuraavaksi lakiesitys menee eduskunnan käsiteltäväksi.