Riemukaari vaihtuu korpikairoihin

Kymmenen vuoden aikana tehty markkinointityö näkyy Hossassa kasvavana ranskalaisten turistien virtana. Syrjäinen seutu on sykähdyttänyt useita niin, että käynti on jäänyt pysyväksi. Pariisista Suomeen muuttanut Hossan lomakeskuksen nykyinen yrittäjä Jean-Francois Flogny rakastaa Ylä-Kainuuta alueena.

Kotimaa
Hossan alueella voi liikkua monella tapaa. Porojen lisäksi myös koirat kuljettavat rekeä.
Hossan alueella voi liikkua monella tapaa. Porojen lisäksi myös koirat kuljettavat rekeä.Hossan lomakeskus

Tällä viikolla Suomusalmen pohjoisosassa sijaitsevassa Hossan erä- ja luonto kohteessa vierailee jälleen ranskalainen turistiporukka, mukana on myös ranskalainen tv-ryhmä. Hossan porotilan emäntä Raili Karvonen osaa hakeutua pihallaan tutuille askelmerkeilleen.

- Tässä me olemme aina vieraita vastassa. Samalla hän toivottaa ranskalaiset leppoisasti tervetulleiksi ja kertoo, että suurin osa matkailijoista tulee Pariisin alueelta.

Tulin Hossaan vähän sattumalta, kun seurasin Lappiin tulleita ranskalaisia ystäviäni.

Tania Meppel

Tilan vapaana käyskentelevät porot Sauli, ja Leksa nauttivat joka kerta kaikesta huomiosta. Hossan poropuiston pääporo Urpo sen sijaan on paennut jo aikaisemmin metsään. Karvoset ovat tottuneet siihen, että Urpo saapuu osingoille, kun näkee itse sen aiheelliseksi. Ilmeisesti tv-ryhmän läsnäolo vaikutti myös Urpoon, joka sekin lopulta jolkotteli aitaukseen.

- Kyllä se Urpo tietää, että milloin on jotain erikoista. Totta se nyt aisti, että pääsee telkkariin.

French Tv:n Tania Meppiel on tekemässä yhdessä kuvaajan kanssa ohjelmaa Suomesta.

- Tulin Hossaan vähän sattumalta, kun seurasin Lappiin tulleita ranskalaisia ystäviäni. Lähdimme muutama päivä sitten Kittilästä. Aikaa Hossassa olemiselle olemme varanneet pari päivää.

Voin sanoa, että Hossaan mahtuu tuhansia ranskalaisia!

Jean-Francois Flogny

Kuusi vuotta sitten Pariisista Suomeen muuttanut Jean-Francois Flogny on vaikuttunut maastamme.

- Rakastan Suomea, muutin aluksi Jyväskylään, sitten Nilsiään. Reilu vuosi sitten tulin tänne Hossaan lomakeskuksen yrittäjäksi. Vaikka asun syrjässä näen työni kautta matkailijoita kotimaastani, ja voin sanoa, että Hossaan mahtuu tuhansia ranskalaisia, naurahtaa Jean-Francois Flogny.