Koe uusi yle.fi

Postitontuilla täysi rähinä päällä punaisten kuorten ruuhkassa

Joulutervehdykset täyttävät postiliikenteen joulukuussa. Piikki normaaliin postiliikenteeseen verrattuna on 40 miljoonaa lähetystä. Tätä ruuhkaa puretaan muutamalla väliaikaisella jakelukeskuksella, joista yksi toimii Riihimäellä. Kiirettä piisaa!

Kotimaa
Joulupostin lajittelija Riihimäellä
Mikael Juntunen / Yle

Jakelukeskuksen vuorovastaava Antti Koskimäki kertoo, että väliaikainen piste käsittelee noin kolme miljoonaa joulukorttia 10.-18. joulukuuta välisenä aikana.

- Noin 70 henkeä kahdessa vuorossa tekee töitä, myös lauantaisin ja sunnuntaisin pari-kolmekymmentä ihmistä on töissä. Vanhoja työntekijöitä on joukossa noin 20 ja loput ovat uusia, ikähaarukka sanotaan 18:sta 65:een. Aika paljon opiskelijoita, naisia ehkä 60 prosenttia, kuvailee Koskimäki korttien parissa ahkeroivaa väkeä.

Koskimäen mukaan on postille kunniatehtävä saada kortit ajoissa perille. 80 prosenttia korteista tulee punaisessa kuoressa, ja se nopeuttaa prosessia. Lähettäjä voi vaikuttaa kulkuvauhtiin hyvinkin helposti.

- Toivomme, että postinumerot, nimet ja osoitteet olisivat oikein, se helpottaa tosi paljon. Kirjekuoreen kun laittaa, niin kortti pysyy koneellisessa lajittelussa ehjänä ja siistinä.

Riihimäen lajittelupisteessä käsitellään Riihimäen, Hämeenlinnan ja Hyvinkään joulukortit, nyt jo kolmatta joulua. Aiemmin piste hoiti vain Riihimäen omat kortit.

- Pasila ei pysty hoitamaan kaikkea, ja tämä helpottaa myös Hämeenlinnaa, Riihimäkeä ja Hyvinkäätä, kun saadaan kortit pois sieltä, kertoo Koskimäki.

Jouluposti kulkee - ja kusti lajittelee

Esimies Hanna Heikkilä kertoo, että 13. joulukuuta mennessä jätettävien punaisten korttikuorien parissa riittää askaretta vielä moneksi päiväksi ennen joulua.

- Kyllähän me parhaamme täällä teemme, mutta normaaliin postiin vielä 40 miljoonaa lähetystä lisäksi muutaman viikon ajalle tarkoittaa sitä, että palkkaamme tuhansia kausityöntekijöitä näitä lajittelemaan, ja silti tarvitsemme jokaisen päivän, että saamme ne perille ennen joulua.

Ykkös- ja kakkosluokan posti kulkee jouluna kokonaan eri prosessissa kuin joulukortit eli kortit eivät hidasta muun postin kulkua.

Ensi viikon perjantai on postissakin viimeinen työpäivä ennen joulua eli aattopäivänä ei postia jaeta. Ensi viikon torstaina vielä ehtisi sen unohtuneen kortin pikakirjeenä laittaa. Ensimmäisen luokan kirjeen viimeinen postituspäivä on tiistaina 18. joulukuuta.

- Joulukorttilistat eivät ehkä ole niin ajan tasalla, tai tulee sellaisilta sukulaisilta kortteja, että ei ole itse muistettu heille laittaa. Parastahan se on että muistetaan, sanoo Heikkilä.