Kuortaneen puutarhakylästä ollaan edelleen kahta mieltä

Kuortaneen kunta valmistelee puutarhakylähankettaan vastustuksesta huolimatta. Alueen kaava on valmisteilla ja kunta on varaamassa puutarhakylän kunnallistekniikan rakentamiseen rahoitusta vuodelle 2014. Vastustajat uskovat edelleen, että hanke kaatuu.

Kuortane
Kuortaneen Puutarhakylä
Kuortaneen PuutarhakyläYLE / Kuortaneen kunta

Suomenselän luonnonystävien sihteeri ja biologian opettaja Terttu Rajala on vakuuttunut siitä, että on oikealla asialla. Ja vaikka puhuukin puutarhakylästä nyt varsin sopuisasti, aina ei ole ollut niin.

Sen jälkeen kun Kuortaneen kunta esitteli mainion puutarhakyläideansa pari vuotta sitten, lähti liikkeelle valituskierre ja monia kuntalaisia rasittava kiista. Luonnonystävät puolustavat alueen lajistoa, sillä erityisesti keväällä tulva-aikaan Pennalanlahdella sirkuttaa, visertää ja pulputtaa.

- Me emme vastusta tätä puutarhakylää sinänsä. Se on ajatuksena kannatettava. Mutta paikka on väärä. Pennalanlahti on kulttuurimaisemaa, tärkeä lintujen pesimis- ja ruokailupaikka. Lisäksi täällä on todettu uhanalainen ja lailla suojeltava viitasammakko. Lisäksi tähän puutarhakylän rakentamiseen liittyy järven rannan ruoppaaminen, joka pilaisi koko alueen ekosysteemin, kertoo Terttu Rajala.

Kunta ei etsi muita paikkoja

Kuortaneen kunnalle puutarhakylä on kuitenkin tärkeä hanke. Kahdeksastakymmenestä pikkutontista melkein kaikki on jo varattu. Vaihtoehtoista paikkaa ei vastustuksesta huolimatta etsitä. Syynä on se, että kyseinen tontti on jo kunnan omistuksessa.

- Edessä olisi maa-alueen hankinta ja maa on tunnetusti arvokasta. Rantatontteja ei myöskään ole tällä hetkellä myynnissä. Eikä ole varmaa, että toisessa paikassa vältyttäisiin valituksilta, sanoo kunnan elinkeinojohtaja Jyri Saranpää.

Kunta haluaisi käynnistää hankkeen parin vuoden sisällä. Alueen kaavoitus on nyt meneillään, mutta se vahvistetaan vasta ensi vuonna, sen jälkeen kun alueen viitasammakkoesiintymät on tarkistettu.

- Viitasammakkoja on alueella todettu. Nyt halutaan tutkia, miten laajalla alueella niitä on, sanoo Saranpää. Kunnan oma ympäristöpäällikkö järjestää tutkimukset keväällä.

Osapuolet ovat kaukana toisistaan

Viitasammakko saattaa kaataa hankkeen. Tai sitten ei. Kunnanjohtaja Pentti Turunen sanoo, että joka tapauksessa aiotaan hakea poikkeuslupaa. Ei ole ollenkaan tavatonta, että sellainen myönnetään. Mikäli kaikki sujuu kunnan näkökulmasta hyvin, kunnallistekniikan rakentaminen alkaa vuonna 2014.

- Pyrimme jonkinlaiseen kompromissiin ja toivomme, että siihen kaikki osapuolet tyytyvät, sanoo elinkeinojohtaja Jyri Saranpää.

Ympäristöihmiset ovat kuitenkin ihan toista mieltä. He uskovat, että hanke kaatuu.

- En usko, että tänne mitään voidaan koskaan rakentaa, sanoo Terttu Rajala.