1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin ulkoministerille syyte luottamusaseman väärinkäytöstä

Alun perin ulkoministeri Avigdor Liebermannia uhkasivat myös vakavammat syytteet korruptiosta, rahanpesusta ja petoksesta, mutta niistä luovuttiin. Lieberman katsoo, ettei hänen lain mukaan tarvitse erota syytteen takia, mutta hän tekee päätöksensä myöhemmin.

Ulkomaat

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman saa syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Liebermanin epäillään ajaneen ylennystä israelilaisdiplomaatille, joka vuoti hänelle tietoja poliisitutkinnasta.

Liebermanin toimia on tutkittu yli vuosikymmenen, ja alun perin häntä uhkasivat myös syytteet vakavammista rikoksista, muun muassa korruptiosta ja rahanpesusta. Syytteistä kuitenkin luovuttiin todisteiden riittämättömyyden vuoksi.

Lieberman on kiistänyt syytteet ja väittänyt niiden motiiveja poliittisiksi.

Päätös Liebermanin syytteestä tuli kuusi viikkoa ennen Israelin parlamenttivaaleja. Lieberman johtaa äärikansallismielistä Yisrael Beitenu -puoluetta, joka on vaaliliitossa pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueen kanssa. Puolueiden on ennustettu voittavan vaalit.

Lieberman: Minun ei tarvitse erota

Lieberman sanoo, ettei hänen tarvitse erota syytteen nostamisen jälkeen. Lieberman aikoo kuitenkin vielä perehtyä syytteeseen ja tekee lopullisen päätöksensä neuvoteltuaan aianajajiensa kanssa.

Oppositiopuolueissa on jo vaadittu Liebermania eroamaan.

Pääministeri Netanjahu on sen sijaan onnitellut Liebermania siitä, että vakavimmista syytteistä tätä vastaan luovuttiin. Toimistonsa välittämässä lausunnossa Netanjahu toivoo, että Lieberman osoittaa syyttömyytensä myös jäljelle jääneessä jutussa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi