Hyppää sisältöön

Venäjän verkossa: Avaruusolentoja ja tiedustelupalveluja

Satutteko tietämään, että kun Venäjällä presidentti vaihtuu, hän saa haltuunsa kaksi huippusalaista kansiota. Toinen niistä sisältää ydinaseiden laukaisukoodit. Toinen taas tiedot Venäjän valtion alueelle ulkoavaruudesta saapuneista vieraista.

Mistä tiedämme tämän? Asian paljasti Venäjän entinen presidentti ja maan nykyinen pääministeri Dmitri Medvedev maan valtiollisille tv-yhtiöille antamassaan haastattelussa.

Tai oikeammin kyse oli salahaastattelusta. Kun nimittäin varsinainen haastattelu oli ohi, yksi kamera ja sen mikrofoni jäivät auki. Näin maailmalle välittyi tieto siitä, kuinka pääministeri nimitti maansa poliisiviranomaisia mulkuiksi, jotka tunkeutuvat ihmisten asuntoihin aamuvarhaisella kuvitellen, että näin saavat irti kaikki haluamansa tiedot.

Paniikkia varottava

Samalla hän paljasti, kuten itse korosti, ensimmäisen ja viimeisen kerran sen, että ulkoavaruudesta saapuneita olentoja asustelee Venäjällä ja että niiden toimia valvoo huippusalainen poliisin erikoisyksikkö. Kuinka paljon vieraita olioita on, sitä hän ei suostunut kertomaan, ettei aiheuttaisi maassa paniikkia.

Lisätietoja asiasta on kuitenkin pääministerin mukaan saatavissa _Men in black -_elokuvien eri osista.

Nämä Medvedevin karkeaksi pilaksi tai satiiriksi tarkoittamat puheet muistuttavat erehdyttävästi lausuntoja, joita eräs toinen Venäjän pääministeri Mihail Kasjanov esitti juuri ennen kuin sai potkut. Kansaa valmistettiin pääministerin vaihdokseen silloin levittämällä kaskua, jossa kerrottiin judo-ottelusta, joka järjestettiin presidentti Putinin ja pääministeri Kasjanovin kesken. Ottelun voitti entinen pääministeri Kasjanov. 

Lyödäänkö vetoa?

Jos Venäjällä toimisi samanlainen kehittynyt vedonlyöntijärjestelmä kuin vaikkapa Isossa-Britanniassa, suosituin vedonlyönnin kohde olisi varmasti se, kuinka kauan Medvedev saa jatkaa nykyisessä virassaan.

Toiseksi suosituin kohde olisi se, kuinka pitkiin vankeusrangaistuksiin, ja minkä pykälien nojalla, tuomitaan maan opposition johtoon nousseet Aleksei Anatolevitš Navalnyj ja Sergei Stanislavovitš Udaltsov.  Onhan Venäjällä pitkä oikeudellinen traditio, jonka mukaan kun syylliset kerran tiedetään, niin sopivat pykälät löytyvät kyllä. 

Viimeiset kaksi viikkoa olivat Venäjän mediassa sillä tavalla kummalliset, että tunnetun suomalaiset kohudosentin nimi ei tullut vastaan kertaakaan. Eräät hänen alulle panemansa uutisaiheet toki elivät omaa hiipuvaa elämäänsä, mutta muuten oli taas palattu normaalitilaan, jossa talouden ja kulttuurin aiheet hallitsivat tarjontaa.

Salaisuudet paljastuivat

Historiallinen suomalais-venäläinen toimittajaseminaari ei Venäjän mediassa saanut juurikaan julkisuutta. Aihetta piti esillä vain Golos Rossii ja sekin yksinomaan Erkki Tuomiojan seminaarissa pitämän esityksen osalta 3. ja 5.12. Venäläisiä kiinnosti viisumivapaus (siirryt toiseen palveluun), ja siitä ei suomalaisilla ollut mitään uutta kerrottavaa.

Asiaa koskenut keskustelu meni seminaarissa muutenkin täysin yksipuoliseksi, kun venäläinen osapuoli kieltäytyi lähettämästä ketään selostamaan Venäjän näkemyksiä ja käytäntöjä, joista suomalaisilla osanottajilla olisi varmasti ollut paljon kysyttävää. Kun syytä tiedusteltiin Duuman neuvonantajalta Alexandr Belovilta, hän suorastaan närkästyi, eikä suostunut sanomaan mitään.

Sittemmin on käynyt ilmi, miksi kokouspaikaksi ensin aiottu Neuvostoliiton entinen tiede- ja kulttuurikeskus aivan seminaarin alla perui lupauksensa, minkä vuoksi tilaisuus siirrettiin eduskunnan tiloihin.

Suomalaisten ”antifasistien” perustama tutkimusryhmä oli nimittäin saanut selville, että Suomi - Venäjä-seuran selän takana ja sen tietämättä seminaarin rahoittivatkin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA, Yhdysvaltain ulkoministeriö sekä monet Venäjällä rikollisina kielletyt järjestöt.

Tähän ei voi enää muuta sanoa kuin että pieni lähdekritiikin oppitunti saattaisi hyvin olla paikallaan tiede- ja kulttuurikeskuksen johdolle.

Suuri uutinen

Kuluneen parin viikon suurin valoisa uutinen Venäjän mediassa oli se, että arvostettu The Economist Intelligent Unit (siirryt toiseen palveluun) oli arvioinut 40 maan koulujärjestelmät ja sijoittanut Venäjän sijalle 20. Siitä oltiin aiheellisesti ylpeitä ja kaikki tärkeimmät mediat (siirryt toiseen palveluun) ottivat asiaan kantaa. Suomi tuli tässä raportoinnissa huomioiduksi pienessä sivuroolissa, kun Suomi oli arvioitu taas kerran ykköseksi.

Paljon vähäisemmälle huomiolle jäi mediassa Venäjän häntäpään sijoitus World Justice Projectin julkaisemassa jokavuotisessa oikeusvaltiomittauksessa (siirryt toiseen palveluun). Siinäkin Suomi oli kärjessä.

Näin olivat asiat tänään. Siirrymme Venäjän verkosta nyt joulutauolle ja palaamme asiaan vasta vuodenvaihteen jälkeen, perjantaina, tammikuun 18. päivänä.

.
.