1. yle.fi
  2. Uutiset

ICC: Sudanille lisää sotarikossyytteitä Darfurin kriisissä

Kansainvälisen tuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjän Fatou Bensoudan mukaan Sudanin hallitus jatkaa ihmisoikeusrikoksia Darfurin alueella. Konflikti on jatkunut jo 10 vuotta.

Ulkomaat

Sudan voi saada lisää sotarikossyytteitä Darfurin kriisin väkivaltaisesta tukahduttamisesta. Kansainvälisen tuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensoudan mukaan tuomioistuin tutkii tapauksia, joista Sudanin hallitus voi saada syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta Darfurin alueella.

Sudanin epäillään pommittaneen ja muuten aseellisesti hyökänneen siviilejä vastaan sekä estäneen humanitaarisen avun alueella. Bensouda puhui YK:n turvallisuusneuvostolle torstaina.

ICC on jo vuosina 2009 ja 2010 antanut pidätysmääryksiä Sudanin presidentistä Omar al-Bashirista ja lukuisista muista sudanilaisjohtajista. Al-Bashiria syytetään kansanmurhasta.

Bensoudan mukaan nyt pitäisi olla selvää, ettei Sudan pysty saattamaan sotarikoksista syytettyjä kansainvälisen tuomioistuimen eteen tai hoitamaan oikeudenkäyntejä itse.

Sen sijaan Sudanin lähettiläs kuvaili Darfurin väkivaltaa heimojen välisiksi yhteenotoiksi ja syytti ICC:tä Sudanin poliittisesta ajojahdista.

Darfurin kriisi on jatkunut 10 vuotta ja vaatinut ainakin 300 000 ihmisen hengen. Väkivalta on vähentynyt, mutta yhteenotot ja väkivallanteot ovat edelleen jatkuvia.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi