1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laittomasti maahantuodun lemmikin kohtalo on surkea

Ulkomailta laittomasti tuotujen eläinten määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Espoossa tapauksia on vuosittain kymmeniä. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin on tullut myös virallisia teitä Suomeen saapuneita, mutta myöhemmin hylättyjä ongelmaeläimiä.

Kotimaan uutiset
Ruskea koira
Yle

Suomeen tuodaan ulkomailta laittomasti lähinnä koiria, kissoja ja hevosia. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan kehityksestä.

Laittomasti maahantuotu eläin on pakko lopettaa, mikäli viranomaiset saavat tapauksen tietoonsa, muistuttaa HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

- Ilmiö on valitettava, koska siinä suurin kärsijä on eläin itse. Joka tapauksessa jossain vaiheessa paljastuu, että eläin on tuotu laittomasti maahan ja silloinhan viranomaiset eivät voi tehdä mitään muuta kuin lopettaa sen eläimen.

Säälistä ei pidä ottaa eläintä

Luukkainen uskoo, että laittoman eläimen kotiinsa ottanut tarkoittaa pohjimmiltaan hyvää. Silti toiminta on ajattelematonta.

Ilmiö on valitettava, koska siinä suurin kärsijä on eläin itse.

Hannele Luukkainen

- Sehän on ihan hirveätä nähdä huonosti kohdeltuja tai kadulla eläviä eläimiä, kyllähän siinä eläinrakkaan ihmisen tunteet tottakai leimahtavat pintaan, mutta pitää aina muistaa sekä järki että tunteet. Silloin lopputulos on paras.

Luukkaisen mukaan paras tapa auttaa ulkomailla huonosti kohdeltuja eläimiä on antaa rahaa paikalliselle eläinsuojeluyhditykselle.

- Säälistähän ei kenenkään pitäisi ottaa mitään eläintä, ei mistään mistään maasta, ei Suomesta mistään pentutehtaasta eikä myöskään ulkomailta mistään toreilta tai kaduilta.

HESY pelastanut myös laillisia tuontilemmikkejä

Luukkainen huomauttaa, että löytöeläimen voi kyllä ottaa ulkomailtakin, jos asian hoitaa hyvän järjestön kautta. Jokaisen omalla vastuulla on selvittää järjestön taustat kunnolla.

- Eläin pitää ottaa sellaisen järjestön kautta, joka takaa, ettei se tule pentutehtaasta, että se on aidosti ja oikeasti eläinsuojeluihmisten pelastama. Eläimen pitää myös olla eläinlääkärin tarkastama ja sen rokotusten pitää olla kunnossa.

Aina elo löytöeläimen kanssa ei ole ruusuista ja siihen kannattaa varautua jo etukäteen. Luukkaisen mukaan HESY:n hoiviin on jo tullut muutamia liian vaikeiksi osoittautuneita ulkomaisia löytöeläimiä.

- Yhdistyksen pitää myös ottaa vastuu eläimestä, jos sen kanssa on vaikeuksia uudessa kodissa, ettei sitten käy niin, että ne jätetään täällä heitteille. Siinä tapauksessa ne tulevat meidän kontollemme. Niitä on ollut jo muutamia ja kyse on silloin aika vaikeista tapauksista.

Lue seuraavaksi